digitale kabeltelevisie

Sagem decoder

Decoder

Deze pagina is gebaseerd op de decoder zoals die geleverd werd vanaf het begin van Mr.Zap, tot kort geleden. Ook in delen van het UPC gebied (rond Rotterdam en in Gelderland) en in Maastricht (Nutsmaas, nu overgenomen door Essent) was deze decoder tot voor kort in gebruik. Nutsmaas is zo vriendelijk geweest een PDF versie van de handleiding online te zetten. Deze is iets aangepast voor hun netwerk, en niet meer gebruikte functies (zoals bestellen van een film) staan niet beschreven. Bij Casema was een net iets ander type in gebruik, de Sagem ICD 4210. Deze kan vanaf maart 2006 niet meer gebruikt kan worden.

decoder De decoder zoals die door Sagem geleverd is. Hoewel het type er niet op staat (alleen een Mr.Zap logo), lijkt deze er toch het meest op. De decoder ondersteunt Viaccess codering, en voor interactieve applicaties is de Open TV standaard ingebouwd. Vanaf september 2003 tot april 2004 is deze decoder in de winkel verkocht voor € 99,00 . In mijn abonnements voorwaarden stond dat ik Mr.Zap fl. 600,00 schuldig was in geval van onherstelbare schade.


afstandsbedieningDe afstandsbediening maakt een wat goedkope en lichte indruk. Volgens het oorspronkelijke abonnement moet er "in geval van verdwijning of onherstelbare schade" aan de afstandsbediening fl. 75,00 (€ 34,09) betaald worden. Weg goedkope indruk... Niet alle knoppen hebben op dit moment een functie. Sterker nog, omdat er minder diensten aangeboden worden zijn er nu minder knoppen in gebruik dan voorheen. Zie de afstandsbediening voor meer info.

Aansluitingen

Achterkant decoder

Aan de achterkant vinden we de volgende aansluitingen;

  1. 220 V lichtnet
  2. seriële plug voor servicedoeleinden
  3. USB-plug voor PC (mogelijk nog niet in gebruik)
  4. plug voor geluid uit rechts
  5. scartplug videorecorder
  6. scartplug TV
  7. plug voor geluid uit links
  8. coaxplug TV of videorecorder
  9. F-connector kabel-TV ingang

De TV waarop je de decoder wilt aansluiten moet een scart ingang hebben, de decoder zet niet een gemoduleerd signaal op het antenne signaal zoals videorecorders dat nog wel doen. Maar tegenwoordig zal het moeilijker om een TV zonder SCART te vinden, dan een met SCART aansluiting, dus dat mag geen probleem zijn. Vervelender is vaak gebrek aan SCART aansluitingen op de TV, want ook de videorecorder en de DVD speler gebruiken er al een. Ook dat is geen probleem, omdat de decoder twee aansluitingen heeft kan je hem tussen videorecorder en TV aansluiten. Als de decoder stand-by staat geeft hij gewoon het videosignaal door. En op deze manier kan je ook programma's van de decoder opnemen op de videorecorder.

De decoder kan de signalen voorzien van Macrovision kopieer beveiliging. Dat moet voorkomen dat je programma's op kunt nemen op je video recorder. Dit systeem wordt ook veel gebruikt voor DVDs. Alleen is niet duidelijk vermeld wanneer die beveiliging actief is. In de gebruikers handleiding zoals in januari 2000 meegeleverd werd staat; "Bepaalde films (met name uit het Filmtime-aanbod) kunt u niet opnemen op video vanwege beveiliging tegen kopiëren". Filmtime bestaat niet meer, en ik heb bij geen van de zenders gemerkt dat opnemen onmogelijk is. Maar dat zou later dus wel eens kunnen gebeuren.

Ik heb zelf nog niet gedurfd om de seriële of USB plug aan te sluiten op de PC, maar er is ook nog nooit melding gemaakt van diensten die daarop beschikbaar zouden zijn. (Ik denk wel dat dit een goedkope en makkelijke manier zou kunnen zijn om de decoder ook als kabel modem te gebruiken.)

Toegangskaart

Voorkant decoderAan de voorkant zitten achter een klepje twee gleuven waar een chip kaart in kan. In de linker moet de toegangskaart voor TV Home gestoken worden. De rechter is gereserveerd voor 'toekomstige diensten', en volgens de opdruk kan je daar je bankkaart in stoppen...


Toegangskaart In de linker gleuf stop je de toegangskaart zoals die bij de decoder meegeleverd wordt. Die van mij heeft nog het Mr.Zap logo.


Stop toegangskaart in linker gleuf Zonder dat er een geldige toegangskaart aanwezig is doet de decoder het niet. Als je de kaart er uit haalt verschijnt binnen een paar seconden het beeld hiernaast. Er blijken echter een paar zenders te zijn die ook zonder kaart nog doorgegeven worden; Nederland 1, 2 en 3, Info TV, VRT en Canvas, The Box en alle regionale zenders. Geen idee of dit bewust is, of een foutje in de beveiliging, en of dit zo blijft... (Geen garantie van mijn kant dus, maar zoals het nu is zou je deze zenders zonder abo digitaal kunnen ontvangen)

Update

Status voor updateDe decoder is eigenlijk een computer, en heeft dus ook een soort besturings systeem. Dit zit in semi-permanent geheugen, en moet af en toe aangepast worden. Dit is vergelijkbaar met het 'flashen' van een bios in een computer.


Start van de  updateAlleen nu hoef je niet op te starten vanaf een floppy. De decoder meldt zelf als er een update is. Dat duurt een paar minuten, waarna de box vanzelf weer opstart.


Einde van de updateDe box is weer opgestart.


Status na updateHet updaten gebeurt wel erg weinig, de laatste update was alleen bedoeld om de Logo's van Mr.Zap te vervangen door de schermen van TV Home. Aan de box info pagina kan je zien dat het level van de software hetzelfde is gebleven, alleen een 'e' is bij het versie nummer gekomen. Op het scherm kan je zien dat de vorige update op 19 januari 2001 was, en bij de update van 8 oktober 2003 draaien we nog steeds dezelfde software....