digitale kabeltelevisie

« Gemeente Groningen: OOGTV moet ook digitaal SBS plant weer digitaal kanaal TV 10 »



Casema: Opta mag snel verdwijnen

22 april 2005

optaIn o.a. de Goudsche Courant (registratie verplicht);

"De Opta, de toezichthouder op de Nederlandse telecomsector kan worden opgeheven. Dat zegt Jos Molenkamp, directeur van kabelexploitant Casema in Den Haag."

De OPTA is de organisatie die kan bepalen of de kabel ook andere partijen moet toelaten op 'hun' kabel. Onlangs heeft OPTA besloten dat UPC de KPN nog geen toegang hoefde te geven omdat de partijen nog niet uitonderhandeld waren. Maar dat kan op korte termijn veranderen, en dan zal ook Casema andere partjen op 'haar' kabel moeten toelaten.

"De organisatie heeft in de afgelopen jaren nuttig werk gedaan om de markt voor nieuwe spelers toegankelijk te maken, meent Molenkamp. Inmiddels neemt, als gevolg van razendsnelle technologische ontwikkelingen, de concurrentie zo sterk toe dat het spel kan worden vrijgelaten. 'De vrees dat er partijen zijn die de verschillende telecommarkten volledig in de tang kunnen nemen, is volstrekt onnodig. Die partijen zijn er niet', aldus Molenkamp."

"Hij is stellig. Terwijl een aantal jaren geleden de meeste marktpartijen hun eigen specialisme hadden, is dat nu razendsnel aan het veranderen. Was KPN eerst alleen een leverancier van telefonie, inmiddels zijn daar internet en sinds kort zelfs televisie- en radioprogramma's bijgekomen. 'En KPN is al de enige niet meer. Meer partijen doen aan triple play, zoals dat op z'n Engels wordt genoemd. In de komende tijd komen er nog veel meer bij. Denk aan Versatel met het eredivisie-voetbal. Dat zal de concurrentie enorm doen toenemen.'"

Versatel kan alleen bestaan omdat de OPTA ooit besloten heeft dat KPN ook anderen op hun netwerk moet toelaten...

"Volgens Molenkamp gaat de Opta met zijn regelgeving nog uit van het nu achterhaalde idee dat markten maakbaar zijn. "Ik zeg dat dat onzin is. De techniek verandert zo snel en daarmee ook het marktspel dat zelfs techneuten moeite hebben het bij te benen.'"

Dat het moeilijk is om bij te benen wordt pijnlijk duidelijk in het volgende stuk;

"Hij wijst op umts. Zo'n vijf jaar geleden kochten telecomoperators voor enorme bedragen de frequenties om deze nieuwe generatie van mobiele telecomtechniek toe te kunnen passen. 'En wat zie je, umts is er nog maar mondjesmaat, maar wordt binnenkort achterhaald door de toepassen van het internetprotocol om mobiele telecomdiensten te gaan brengen. Dat is veel goedkoper. De kosten hiervan liggen vijftig tot zestig procent lager.'"

HET internetprotocol bestaat niet, er worden op internet honderden protocollen gebruikt. Als hier TCP/IP (ook al twee protocollen, maar dit terzijde) dan staat dat los van een 'drager' zoals UMTS. De drager kan ook kabel, ethernet of postduif zijn.

"Het internetprotocol maakt het mogelijk dat straks iedereen, wanneer en op welke plek men ook wenst, toegang heeft tot digitale media. Ook voor marktpartijen zijn er steeds minder belemmeringen om hun diensten bij de afnemer te krijgen. In die situatie is de Opta, als toezichthouder die al vooraf ingrijpt in de markt, volgens Molenkamp, volstrekt overbodig geworden."

Een protocol is niet meer dan een set van afspraken. 'Internetprotocol' heeft nog steeds een transportlaag nodig, en die is in handen van marktpartijen met etherfrequenties of kabelnetwerken.

"'De mededingingsautoriteit NMa volstaat. Die houdt iedere branche in de gaten om te zien of er concurrentievervalsing plaatsvindt of dat consumenten door prijsafspraken worden benadeeld. Dat kan voor de telecomsector net zo goed worden gedaan.'"