digitale kabeltelevisie

« UPC begint met HDTV Eerste kanalen Caiw bij Rekam beschikbaar »



Eenderde zegt nee tegen gratis digitale kabeltelevisie

13 april 2007

logo caiwayIn de categorie "uit onderzoek is gebleken" komt Caiw tot de conclusie ‘Klanten zijn tevreden met CAIW’ Meest opvallende wat mij betreft zijn de cijfers over digitale televisie: "Het gebruik van digitale televisie ligt in Nederland op dit moment op 24%. Begin 2006 was dat nog maar 15%. In het CAIW-gebied is het beduidend hoger en ligt dit ruim boven de 60%. Schiedam is landelijk de gemeente met het hoogste aansluitpercentage van 73%." Dat klinkt als een succesverhaal, totdat je er bij bedenkt dat in het hele Caiw gebied alle abonnees ooit de gelegenheid hebben gehad om een gratis decoder aan te vragen (tegen 10 euro verzendkosten), het digitale basispakket gratis te bekijken is zonder smart-card (dus ook met een tweede decoder op de slaapkamer), en het gratis basispakket digitaal 50 zenders bevat tegen 24 in het analoge pakket.

Als "ruim boven de 60%" digitaal kijkt is dus minstens eenderde van de abonnees niet overtuigd van de voordelen van gratis digitale televisie. Zenders zoals BBC 1 en 2, ARD en ZDF zijn niet genoeg reden om digitaal te gaan kijken, en ook het argument 'beter beeld' is blijkbaar niet genoeg reden om naar digitaal over te schakelen. De cijfers komen aardig overeen met de percentages zoals bij invoering van het digitale pakket in juli 2005, toen wilde 62% van de klanten een 'gratis' decoder. Sindsdien is dit percentage dus blijkbaar niet erg gegroeid, ook na langere tijd zijn de analoge kijkers niet te overtuigen.

Wat mij betreft is het niet meer dan logisch dat eenderde analoog blijft kijken. Als je genoeg hebt aan de 24 meest populaire zenders in het analoge pakket, dan wegen de nadelen (aparte afstandsbediening, geen kanaal opnemen terwijl je een ander kijkt, lastig bij programmeren videorecorder) van digitaal kijken niet op tegen de voordelen (een iets beter beeld, maar als analoog fatsoenlijk door kabelbedrijf wordt aangeleverd is dat verschil de moeite niet)

Bron: persbericht Caiw