digitale kabeltelevisie

« Ziggo bevestigt support CI+ Komt Samsung met interactieve HDTV-PVR? »



UPC heeft problemen met invoering HDCP

17 augustus 2008

upc logoDiverse klanten van UPC met een HDTV abonnement zijn gedupeerd door de onaangekondigde invoering van HDCP. Dat schrijft Webwereld. In een aantal UPC-gebieden is een software update uitgerold waarbij HDCP geactiveerd werd. Na de software-update had een aantal kijkers in de regio's Rotterdam, Gelderland en Brabant ineens geen beeld meer.

De helpdesk van UPC adviseerde om in plaats van HDMI een scart-aansluiting te gebruiken. Via SCART is het signaal alleen in standaard resolutie (SD) aanwezig, waardoor alle voordelen van een HD abonnement verloren gaan. Omdat de UPC decoders niet voorzien zijn van een analoge component uitgang is er geen andere manier om toch naar een HD-signaal te kijken. Ondertussen is de update terug gedraaid voor de gewone HD-mediaboxen, niet voor de HD-DVR's.

Als verklaring voor de invoering geeft UPC: "De reden waarom we HDCP invoeren is omdat contractuele afspraken met de HD content providers (studio's en zenders) ons hiertoe dwingen. Met de invoering van HDCP verzekert UPC zich van blijvende doorgifte van HD zenders. Tot op heden voerde UPC geen HDCP."

HDCP

High bandwidth Digital Content Protection (HDCP) is een systeem waarmee de filmindustrie probeert om digitaal kopiëren te voorkomen. Het betekent dat een decoder met HDCP een digitaal signaal alleen gecodeerd door zal geven aan een ander apparaat (scherm). Daarvoor is het nodig dat het andere apparaat ook HDCP ondersteunt. Met certificaten wordt er een beveiligde verbinding opgezet. Een eis aan TV's om het HD-ready label te mogen dragen is dat ze HDCP ondersteunen.

Ziggo

Bij Ziggo (en haar voorgangers) wordt al vanaf het begin in 2006 HDCP gebruikt. Ook dat ging niet zonder problemen, diverse TV-toestellen bleken niet overweg te kunnen met het digitale signaal van de Samsung HD-decoder. Dat bleek niet alleen met een software update op te lossen. Ook de hardware moest aangepast worden waarvoor Samsung monteurs op pad moest sturen, wat overigens pas gebeurde na lang ontkennen (en afschuiven naar de TV-fabrikanten) van de problemen.

Omdat op de Samsung decoder wel een component uitgang aanwezig is kon deze als 'work-around' gebruikt worden om toch nog in HD-kwaliteit te kunnen kijken.

Bij de onlangs geïntroduceerde HD-ontvanger van Humax is er gekozen voor een 'soft launch', o.a. om vroegtijdig eventuele HDMI problemen te kunnen opsporen. Die lijken er vooralsnog niet te zijn.

Bron: Webwereld, Chelloo.com