digitale kabeltelevisie

« DVB-T bij Caiway als alternatief voor analoog UPC 36,1% digitale abonnees »



OPTA gaat analoge en digitale kabel openstellen

03 november 2009

opta logo"De OPTA heeft de ontwerpen van de implementatiebesluiten WLR-C voor Ziggo en UPC bekend gemaakt". In iets gewonere mensentaal; UPC en Ziggo hebben afgelopen tijd een voorstel gedaan hoe zij de kabel willen openstellen voor analoge doorgifte, het zogenaamde referentie aanbod. Het gaat hierbij om wederverkoop van de analoge aansluiting, de consument wordt dan klant bij een ander bedrijf. Andere bedrijven die toegang willen tot de kabel hebben op deze voorstellen mogen reageren, en geprobeerd om daar in overleg uit te komen. Op een aantal punten is dat niet gelukt, en daarom heeft de OPTA nu verplichtingen opgelegd hoe Ziggo en UPC hun referentieaanbod moeten aanpassen.

Op deze voortellen mogen de partijen weer reageren, en nadat ook de Europese commissie haar zegje heeft gedaan kan het besluit pas definitief worden. En daarna gaat de termijn in waarbinnen de kabel open moet. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Over de tarieven die Ziggo en UPC willen vragen aan de wederverkopers doet OPTA pas later een uitspraak.

Digitaal

Ook digitaal moeten de twee grote kabelaars toegang geven aan andere partijen, en vandaag hebben Ziggo en UPC daarvoor hun eerste voorstellen bekend gemaakt op hun websites.

Opvallend is dat beide partijen in hun voorstellen het alleen over SD (gewone) televisie hebben, en nog nooit van HDTV gehoord lijken te hebben. Ziggo heeft opties voor het aanleveren van MPEG2 signalen, naar keuze in 4 en 8 Mbits versie. Bij UPC kan alleen gekozen worden voor een SD signaal in 4 Mbit.

Ziggo

Bij Ziggo mag een nieuwe aanbieder kiezen uit drie vormen van toegang;
  1. zender(s) ongecodeerd (FTA) door te geven
  2. een geheel eigen coderingssysteem gebruiken
  3. gebruik maken van het Ziggo systeem (Irdeto 2)
Bij A en C mag Ziggo het zendernummer (LCN) bepalen, bij B is dat blijkbaar niet nodig?

De consument mag voor het analoge basispakket overgestapt zijn naar een andere aanbieder.

UPC

UPC gaat er van uit dat de eindgebruiker (consument) een UPC decoder (en daarmee het UPC coderingssysteem) gebruikt, haar voorstel voorziet niet in gebruik van andere apparatuur. De consument mag wel voor het analoge basispakket overgestapt zijn naar een andere aanbieder.

Verder is het bij UPC opvallend dat ze zegt "UPC biedt de Digitale RTV Doorgifte Dienst aan in capaciteitseenheden van 8 Mhz. Binnen deze capaciteit kan de Programma Aanbieder een aantal Digitale RTV Signalen door UPC laten doorgeven.". Daarmee lijkt het aanbieden van een enkele zender duur te worden, je moet betalen voor de capaciteit van 8 zenders. Daar heeft UPC al eens eerder een geschil over gehad met Canal+.

Deze voorstellen laten nog veel vragen open, en het zal nog veel overleg (en tijd) vragen voordat ook digitaal de kabel werkelijk open gaat.

Bron: Opta, Ziggo en UPC