digitale kabeltelevisie

Veel gestelde vragen

FAQ

Veel gestelde vragen over digitale televisie via de kabel

Mijn televisie heeft een ingebouwde digitale ontvanger, kan ik deze zonder decoder op de digitale kabel aansluiten?

Als je bij UPC zit is het antwoord 'nee'.

De meeste toestellen met een digitale ontvanger zijn geschikt voor DVB-T. De T staat voor terrestial, en is in Nederland beter bekent als Digitenne. Een toestel met een DVB-T ontvanger is niet geschikt voor digitale kabel. (Met uitzondering van Caiway, daar wordt een beperkt pakket zenders ook doorgegeven via DVB-T. Maar als je alles wilt ontvangen is ook daar een DVB-C ontvanger nodig.)

Als het toestel een DVB-C ontvanger heeft en een zgn. CI slot (of CI+ slot) (Common Interface) is er meer hoop. In dat slot kan een Conditional Access Module (CAM), en daarin kan de smart-card van het kabelbedrijf. Het verschil tussen CI, en CI+ is van wezenlijk belang. Een CI+ CAM zal niet werken in een CI slot, en ook andersom wordt in ieder geval bij Ziggo geblokkeerd. Andere kabelbedrijven doen dit (nog) niet.

Voor toestellen met een CI+ slot zijn er door de kabelbedrijven goedgekeurde CI+ CAMs te koop.

Wie een ouder toestel heeft met alleen een CI slot (dus zonder de plus) kan alleen een AlphaCrypt Classic gebruiken. Alleen deze werkt op dit moment met de versie van Irdeto2 die de kabelbedrijven gebruiken. Andere CAMs (ook al ondersteunen ze Irdeto2) werken niet. En er is geen garantie dat de AlphaCrypt blijft werken.

Wie bij Caiway zit, en alleen de kanalen uit het basispakket wil kijken heeft geen CAM nodig. Bij Caiway zijn de kanalen uit het basispakket niet gecodeerd, dus dan is alleen een DVB-C tuner genoeg.

Kan ik op meerdere televisies naar digitale kabeltelevisie kijken?

Standaard kan maar één televisie aangesloten worden op een decoder. Wel is het mogelijk om het signaal van de decoder naar een "video-zender" te sturen. Daarmee kan het signaal draadloos naar een tweede televisie gestuurd worden. Let op; op alle aangesloten televisies kan alleen maar naar dezelfde zender gekeken worden.

Bij een aantal kabelbedrijven is het mogelijk een 2e abonnement (met 2e smart-card) te nemen. Tarieven daarvoor verschillen per kabelbedrijf. Dan moet er nog wel een tweede decoder gekocht worden.

Kan ik ook opnemen van digitale televisie?

Ja. De simpelste oplossing is een PVR te kopen. Maar ook met een eenvoudige decoder en een gewone DVD/video-recorder kan het. De meeste decoders zijn voorzien van 2 SCART aansluitingen. De tweede is bedoeld voor de video/DVD-recorder. Gebruik een SCART-kabel om een verbinding te maken tussen de decoder en de recorder. Bij opnemen moet de recorder afgestemd staan op de aansluitng met de decoder (meestal AUX, of AV1 o.i.d. De decoder moet op de gewenste zender staan. Let op, als de decoder op een andere zender gezet wordt, of bijv. de EPG gebruikt wordt, komt dat allemaal in beeld en wordt daarmee ook opgenomen!

Ik heb geen geluid bij verschillende Duitse zenders (ARD, ZDF, RTL, SAT1).

Deze zenders hebben twee geluidskanalen, gewoon en Dolby Digitaal. Waarschijnlijk staat Dolby Digital op je decoder aan. Dan is er bij wat oudere decoders geen analoog geluid beschikbaar via SCART. Een digitaal aangesloten versterker kan vaak wel Dolby geluid weergeven. Kies voor deze zender het andere geluidskanaal, of zet in de voorkeuren Dolby op uit.

Hoe ontvang ik radio via digitale kabeltelevisie?

Door de decoder direct op een versterker aan te sluiten. Er is dus geen 'radio' (tuner) meer nodig, dat doet de decoder. Op elke decoder zit een digitale uitgang (COAX of optisch), en vaak ook een analoge stereo-uitgang (tulp/Cinch stekkers)

Als ik overschakel naar digitale televisie, kan ik dan op de andere toestellen nog gewoon analoog kijken?

Ja, er verandert niets aan het signaal dat door het kabelbedrijf geleverd wordt. Het analoge TV en radio-signaal blijft gewoon beschikbaar.

Als ik via mijn televisie naar teletext van een zender gekeken heb, met de decoder naar een andere zender spring, en dan weer teletext gebruik blijf ik pagina's van de vorige zender zien. Hoe komt dit, en wat is er aan te doen?

De televisie heeft niet door dat er ondertussen naar een ander kanaal gekeken wordt, en heeft de teletext-buffer niet leeg gemaakt. Bij analoog kijken wordt de buffer gewist, elke keer als een andere zender wordt opgezet. Omdat het wisselen van zender nu met de decoder gebeurt heeft de televisie dat niet door.

Een oplossing is de teletext van de decoder te gebruiken. Helaas heeft de decoder meestal minder geheugen en mogelijkheden dan de teletext in de TV.

Een andere oplossing is om de televisie even op een ander kanaal te zetten. Bijv. door even van de decoder naar een analoge zender te schakelen. Daarna kan weer terug geschakeld worden naar de decoder. Hierdoor zal de TV zijn teletext-geheugen leeg maken.

Hoe kan ik opnemen op een harddisc-recorder/videorecorder?

Opnemen wordt er niet gemakkelijker op met een digitale decoder; zorg ervoor dat een SCART uitgang van de decoder verbonden is met een SCART ingang van de harddisc-recorder. De recorder moet dan opnemen van de SCART-ingang (AUX, of EXT o.i.d). De voorkeuzezenders van de harddisc-recorder werken dus niet meer.

Voor opnames moet nog steeds de timer van de recorder gebruikt worden, maar in plaats van bijv. Nederland1 moet nu opgenomen worden van de EXTerne ingan (EXT/AUX).

De timer functie op de decoder is alleen bedoeld om bij afwezigheid op een andere zender af te stemmen. Als er maar van één zender opgenomen hoeft te worden is het eenvoudiger om de decoder aan te laten staan op deze zender, en alleen de harddisc-recorder te programmeren.

Moet er van meerdere zenders opgenomen worden, dan moet de recorder telkens opnemen van de externe ingang. De timers op de decoder moeten ingesteld worden om te zorgen dat de decoder de juiste zender weergeeft.

Wat is beter, RGB, Composiet of S-Video?

In de meeste decoders kan een keuze gemaakt worden uit verschillende instellingen voor de SCART-uitgangen. Ze kunnen allemaal over SCART doorgegeven worden, maar welke is het beste?

RGB is de beste manier, hierbij worden de kleuren Rood, Groen en Blauw via aparte draadjes doorgegeven. De televisie geeft deze kleuren ook apart weer, dus hoeft deze niet meer uit elkaar te filteren. Let op, vaak is bij een televisie niet elke SCART-ingang geschikt voor RGB. Zorg dat je de juiste ingang gebruikt. Vaak moet er ook in een menu ingesteld worden dat er RGB gebruikt wordt. Voor opnemen op een aparte recorder is RGB minder gebruikelijk, zeker bij oudere toestellen.

S-Video is slechter dan RGB, maar beter dan composiet. Er worden twee draadjes gebruikt, één voor het helderheidssignaal, en één voor een kleursignaal. Dit wordt veel gebruikt bij videorecorders (o.a. S-VHS).

Composiet (ook wel CVBS) is de 'slechtste' keuze. Hierbij gaat het hele videosignaal over één draadje, en moet de televisie het signaal weer uit elkaar filteren. Voordeel is wel dat elk apparaat werkt met composiet. En voor grotere afstanden is het vaak een goedkopere oplossing, omdat er maar een enkele kabeltje gelegd hoeft te worden.

Wat is de BER? Waar kan ik de BER vinden?

BER staat voor Bit Error Ratio. Het getal geeft aan de verhouding tussen fout en goed ontvangen bits. Bijvoorbeeld een BER van 1E-6 (normaal zou je dat schrijven als 0,000001) geeft aan dat één op de miljoen bits foutief ontvangen is. Digitale televisie heeft foutcorrectie, en kan daardoor een aantal foute bits herstellen. Voor een 'foutloze' (quasi-error-free) werking mag het signaal ongeveer 1E-4 (1 op 10000, ook wel 100E-6) fouten bevatten. Dan kan de decoder de fouten nog herstellen. Het streven is een BER van 0. (dat betekent dus eigenlijk minder dan 1E-6, minder fouten geeft de decoder niet aan)

De BER kan verschillen per transportstream. Er zitten een aantal zenders in één transportstream. Deze zullen allemaal dezelfde BER hebben, zenders in andere streams kunnen een andere BER hebben. Als je de BER wilt weten moet je eerst zorgen dat de decoder is afgestemd op de zender waar je een probleem hebt. Heb je op meerdere zenders een probleem, kijk dan of deze op dezelfde frequentie (=dezelfde transportstream) worden doorgegeven. Dat kan je zien in hetzelfde scherm waar je ook de BER kunt zien.

BER op de Samsung 9401 Waar je de BER kan aflezen verschilt per decoder. Voor de Samsung 9401 verschijnt deze als je twee keer op 'i' drukt (onderin de EPG balk staat BER[E-6]: 000000 ).


BER op de Humax IR-FOXVoor de meeste andere decoders moet je eerst naar het menu, en dan ergens naar status/signaalontvangst. Voor de Humax IR-Fox ziet het er zo uit:

Is mijn signaalsterkte wel hoog genoeg?

signaalsterkte kabelontvanger
Als de signaalkwaliteit op 100% staat, en de BER (Bit Error Ratio) op 0 is er niets aan de hand. De signaalsterkte die decoders aangeven zegt niets. De waardes die verschillende decoders aangeven zijn ook niet vergelijkbaar. In bovenstaand voorbeeld is de signaalstatus (= signaalsterkte) 12%, maar de kwaliteit is 100% en de BER staat op 0. Op dezelfde aansluiting geven andere decoders soms waardes van 76%. Van een hogere signaalsterkte wordt het beeld ook niet beter. In tegendeel, als het signaal te sterk is (door een onnodige versterker) zal de ontvanger overstuurd raken en krijg je wel storing.

PVR

Kan ik op een PVR ook de kwaliteit instellen (zoals op een DVD/HD-recorder)?

Nee, een PVR neemt direct het digitale signaal op zoals het door het kabelbedrijf aangeleverd wordt. Dat signaal varieert per zender. Sommige zenders worden doorgegeven met een hoge bandbreedte (bijv. 8 Mbps voor Nederland1, 2 en 3 bij Ziggo), andere met een lagere bandbreedte (tot ongeveer 2 Mbps). Daarom is ook niet precies te zeggen hoeveel uur op een PVR opgenomen kan worden.

Kan ik ook opnemen van een camera of andere analoge bron op een PVR?

Nee, daarvoor zou een analoog/digitaal convertor in een PVR moeten zitten, en die zit er niet in. Een PVR heeft wel twee SCART aansluitingen, maar die zijn alleen voor uitvoer van het signaal, of voor doorlussen van een analoog signaal van een DVD speler of video-recorder naar de televisie.

Kan ik met een PVR naar twee verschillende zenders tegelijk kijken?

Alleen met de functie PIP (Picture In Picture) kunnen er twee zenders op één scherm bekeken worden. Het is niet mogelijk om een zender via de eerste SCART (of HDMI-aansluiting) te bekijken, en op de tweede SCART aansluiting een andere zender. De tweede SCART aansluiting geeft altijd hetzelfde signaal door als de eerste SCART. Overigens hebben modernere HD-PVRs weer geen PIP-functie.

Ik heb geen signaal op tweede tuner van mijn PVR

signaal status enkele tuner
De status van de tweede tuner is alleen actief als beide tuners in gebruik zijn, dus er minstens een opname loopt terwijl er naar een andere zender gekeken wordt. Het plaatje hierboven geeft als voorbeeld bij de Humax 5200 de status weer bij gewoon TV kijken, terwijl er geen opname loopt. Het plaatje hieronder geeft de signaalstatus weer als er ook een opname loopt.
signaal status twee tuners