digitale kabeltelevisie

Wat is het

De meest logische, en meteen ook moeilijk te beantwoorden vraag. Wat is digitale kabeltelevisie? Moeilijk te beantwoorden omdat het nogal verschilt, afhankelijk van wie je kabelbedrijf is.

Heel kort gezegd; Met een extra kastje kan je meer zenders op je TV ontvangen. En soms heb je een aantal extra diensten. Het beeld zal meestal beter zijn dan analoog, maar het is meestal nog geen HDTV. Ook het geluid kan beter zijn, soms met Dolby 5.1 geluid. Er is een Electronische Programma Gids. Maar er zijn niet alleen maar voordelen, er zijn wel degelijk ook nadelen.

Decoder

decoderOm digitale televisie via de kabel te kunnen bekijken heb je meestal een decoder (ook wel set-top-box genoemd) nodig. Dat kastje ontvangt het digitale signaal, decodeert het (als je betaald hebt voor de zender), en zet het om naar analoog indien nodig. De meeste huidige televisies begrijpen (nog) geen digitaal signaal.

Je sluit de decoder aan als een videorecorder; het kabelsignaal dat uit de muur komt gaat eerst naar de decoder, en dan door naar je TV. Op deze manier kan je ook nog gewoon analoog blijven kijken. Verder gaat er een SCART-kabel of HDMI-kabel van de decoder naar de TV. Hiermee kun je de digitale zenders bekijken.

Sinds 2009 is het bij sommige kabelexploitanten mogelijk om een in de TV ingebouwde DVB-C ontvanger te gebruiken, in combinatie met een CI+ module.