digitale kabeltelevisie

« Reality TV verdwenen Losse Linkjes »Casema en Multikabel gaan Irdeto gebruiken

23 april 2004

Op de site van Panasonic staan meer details van de nieuwe decoder, de TU-DC40RD. Opvallend feature is dat de decoder programmeerbaar is, als je iets op video op wilt nemen springt de decoder op tijd aan op de juiste zender.Ook het kleine formaat (268x45x185 (BxHxD)) valt op, vergeleken met de Sagem (378x70x262).

Maar de meest opvallende zin is deze; "Dit nieuwe model is geschikt voor het kabelnetwerk van TV Home (Essent Kabelcom) en Multikabel. Vanaf juni zal ook het Casema-netwerk geschikt zijn voor de TU-DC40RD."

Dus ook voor Casema moet straks de decoder gekocht worden, i.p.v. gehuurd, én ze gaan ook Irdeto als Conditional Access systeem (codering) gebruiken. Nu gebruikt Casema nog Viaccess, en een decoder van Sagem die veel lijkt op de bekende decoder bij TV Home.

Multikabel is de vierde kabelmaatschappij in Noord-Holland en bedient ongeveer 300.000 huishoudens. Voor hun digitale pakket gebruiken ze tot nu toe de bekende Sagem decoder, die ook gekocht moet worden. (Volgens hun site is de Sagem decoder € 175,- waard...) Het pakket dat ze bieden is iets anders dan dat van TV Home, niet alle basiskanlen zijn digitaal, en ze doen ook niet aan regiozenders. Het pakket kost € 6,95 per maand, of € 14,95 inclusief Cinenova.

Verder kwam Multikabel vandaag ook in het nieuws omdat het een aandeel in Digitenne wil nemen. Oftwel een kabelmaatschappij die investeert in een concurrent. (If you can't beat them, join them.)