digitale kabeltelevisie

« ESPN nieuw op TV Home Casema en Multikabel gaan Irdeto gebruiken »Reality TV verdwenen

01 april 2004

Doorgifte Reality TV gestopt Sinds vandaag is Reality TV niet meer te ontvangen. Er staat een mededeling op de EPG, maar aangezien die te langzaam is om te gebruiken zal vrijwel niemand dit gelezen hebben.

Vanmorgen kreeg je als je naar het kanaal van Reality TV ging de mededeling "Deze zender maakt geen deel uit van uw abonnement." Later is het kanaal helemaal weggehaald uit de standaard zenderlijst, dus als je gewoon een beetje aan het zappen bent valt het niet direct op dat er een zender weg is. Toen de zender 3voor12 verdween werd er tenminste nog een tekst in beeld gezet dat de zender 'wegens omstandigheden' gestopt is.

Op de TV Home site staat een mededeling; "Reality TV heeft besloten de zender niet langer door te geven via TV Home. TV Home vindt dit bijzonder jammer, maar is niet in staat geweest om Reality TV van gedachten te doen veranderen. Vooralsnog zal Reality TV niet terugkeren binnen het aanbod van TV Home." Het valt op dat net als bij het verdwijnen van 3voor12 TV Home de indruk probeert te wekken dat ze geen invloed heeft op het verdwijnen van deze zenders. Bij het verdwijnen van 3voor12 was dat omdat de rechten nog niet geregeld waren, en TV Home niet het risico wil lopen van een naheffing. Ook bij Reality TV lijkt er sprake van te zijn dat TV Home en Reality TV er niet uitgekomen zijn onder welke voorwaardes de zender doorgegeven mocht worden. Dit zijn op zich goede zakelijke redenen om doorgifte van een zender te stoppen, zeker als je probeert het abonnement relatief goedkoop te houden. Een UPC kan meer risico lopen met het doorgeven van 3voor12, omdat abonnees daar veel meer betalen.

Toch is het verdwijnen van al twee zenders sinds de herstart van TV Home een half jaar geleden aanleiding voor ontevredenheid onder abonnees. Het geeft erg het gevoel dat je als klant maar een speelbal bent van Essent. Natuurlijk zullen er zenders bijkomen (altijd prettig, niemand klaagt) en verdwijnen (omdat de zender niet langer bestaat, of omdat TV Home niet (meer) aan de voorwaardes kan voldoen.) En weinig klanten zullen besluiten TV Home te nemen voor 'die ene' zender. Dus veranderingen in aanbod zijn te verwachten. Alleen het feit dat er nu al in de begin phase van TV Home meer diensten lijken te verdwijnen dan er bij komen is niet goed voor het imago.

Het minste wat TV Home kan doen is duidelijker communiceren. Hopelijk wordt dat beter op het moment dat het info-kanaal er is. Dan is er ook ruimte om een duidelijke toelichting te geven waarom zenders verdwijnen. En dat mag ook best een weekje van tevoren.

Update 6/04/2004:

Vorige week dacht ik nog dat TV Home en Reality TV het niet eens konden worden over de voorwaarden voor doorgifte (meestal een kwestie van geld). TV Home leek de schuld eenzijdig bij Reality TV te leggen met de zin "Reality TV heeft besloten de zender niet langer door te geven via TV Home." Dat blijkt volkomen terecht te zijn, volgens een email die het forum van Reality TV heeft ontvangen;


"Having spoken to our channel distribution department I am able to provide you with details as to why you cannot view Reality TV atpresent.

I have been informed that we have changed our strategy in The Netherlands (digital has not taken off as was hoped in many parts of Europe including The Netherlands) and so we are now trying to get Reality TV included on analogue tiers instead of digital ones.

As regards Essent specifically, we are in discussions with them to try and include Reality TV in analogue, but there are no definite plans at this stage. The channel will cease transmissions as part of Essent's digital packaging at the end of April (carriage has been extended by one month) in order to fully support our analogue strategy, and we hope that the channel will be back on air there at some stage in the future.

I hope this explains the situation - we are terribly sorry for the inconvenience that this will cause.
"

Het blijkt dus precies zo te zijn als TV Home aangaf, Reality TV wil zelf niet meer doorgegeven worden, tenminste niet digitaal. Ze willen nu in het analoge pakket opgenomen worden. Een wel heel vreemd beleid, het is nog maar een paar jaar geleden dat Cartoon Network zelf er voor koos om achter de decoder te gaan, en analoge verspreiding te stopppen. Verder is het natuurlijk ook vreemd om die paar kijkers die je digitaal al hebt op te geven, terwijl je niet zeker bent van een analoog kanaal. (Maar dat kan onderhandelingstaktiek zijn)

Zoiets kan je alleen doen als je al echt populair bent als zender, en dan moet er ook nog ruimte zijn op de analoge kabel. Dat kon nog wel eens heel moeilijk worden, want zelfs populaire zenders als RTL 4 zijn niet altijd zeker van een plekje.

Ben trouwens benieuwd of Reality TV dit ook bij UPC digitaal zal doen, Reality TV is een joint venture van Zonevision en UPC TV . UPC wil juist steeds minder zenders analoog gaan doorgeven, en meer via de decoder. Of zouden ze hier hun eigen zenders gaan voortrekken?

Blijft natuurlijk jammer dat er nu onterecht een slechte indruk is ontstaan over TV Home. Dat had voorkomen kunnen worden door dit duidelijk naar buiten te brengen. Maar als je nog in onderhandelingen zit wil je waarschijnlijk niet teveel vertellen, om die onderhandelingen niet in gevaar te brengen.

# permalink