digitale kabeltelevisie

« Multikabel met Irdeto Essent stelt kabel open voor andere aanbieders »EK Breedbeeld, het verschil

19 juni 2004

EK hoekschop in 16:9Benieuwd naar de technische details van de breedbeeld EK uitzendingen vanavond gekeken naar de verschillen tussen het gewone nederland 2, en het breedbeeldkanaal. Dus op een aantal momenten heb ik een screencapture gemaakt van beide signalen.


EK hoekschop in 4:3Het verschil tussen 4:3 en 16:9, je ziet rechts nog een grensrechter staan.

Verder zie je dat de tijd en stand die links bovenin te zien is, iets anders geplaatst is. En in de breedbeeld versie is deze titel wat uitgerekt. (Maar als je kijkt naar de originele plaatjes, dus voordat ik ze opgerekt heb om de verhoudingen weer goed te krijgen, blijken ze precies even lang te zijn. Dus blijkbaar dezelfde titel, die apart over het anamorphe beeld heen is gezet)

Tussenstand

Tussenstand in 16:9Een tussenstand op het breedbeeldkanaal. Deze tussenstanden kwamen telkens precies gelijk op beide kanalen in beeld, dus die werden waarschijnlijk centraal getriggerd (maar apart in het beeld gezet).


Tussenstand in 4:3Bij het in beeld brengen van de tussenstand valt weer op dat de titel van de 16:9 versie opgerekt is. Verder zie je hier dat bij het breedbeeldsignaal de tijd linksboven nog staat, en bij het 4:3 signaal is deze verdwenen. Deze worden dus onafhankelijk er in gezet.

BBC

BBC: anamorphe 4:3De BBC doet het trouwens helemaal vaag; de uitzending is in 16:9 anamorph, maar de wedstrijd zelf is 4:3. Dus het wordt uitgezonden met in anamorph met zwarte balken links en rechts. Een soort van omgekeerd letterboxen...


De bespreking is bij de BBC wel in breedbeeldHier zie je de reden om de hele uitzending in 16:9 uit te zenden, dan kunnen de gasten in de pauze mooi in 16:9 in beeld gebracht worden. (Dus blijkbaar heeft ook de BBC niet de beschikking over de 16:9 beelden.)


Meer over het tot stand komen van dit kanaal op mijn oude site. .