digitale kabeltelevisie

« EK Breedbeeld, het verschil EK Breedbeeldkanaal weer verdwenen »Essent stelt kabel open voor andere aanbieders

07 juli 2004

Volgens een persbericht van Essent van 28 juni kunnen ook andere aanbieders gebruik gaan maken van het kabelnetwerk. Dit is ongetwijfeld een reactie op het verzoek van de KPN om een offerte voor een dergelijke toegang. Dat klinkt heel positief, maar er zitten nog wel een paar scherpe randjes aan.

"Essent Kabelcom wil graag verschillende marktpartijen toegang geven tot haar digitale platform, zodat de klant met één digitale settopbox de programma's van verschillende aanbieders kan ontvangen. Op deze wijze hoopt Essent Kabelcom bij te dragen aan het creëren van één standaard voor de ontvangst van digitale televisie via de kabel in Nederland."

Één standard is mooi voor de klant, maar aangezien bijv. UPC heel andere decoders (en codering) gebruikt zou de KPN daar dus andere decoders moeten gebruiken?

"Hiermee wordt voorkomen dat iedere aanbieder een eigen digitale televisieplatform met settopboxen moet exploiteren. Hierdoor zou de klant op kosten worden gejaagd en het overstappen naar andere dienstenaanbieders worden bemoeilijkt."

En als de klant al een decoder heeft gekocht om bijv. Canal Plus of KPN te kijken zal hij daarna makkelijker een abonnement nemen op TV Home. De drempel van een investering in een decoder is er dan niet meer.

Betekent dit nu dat het meteen geregeld is? Nee, want men staat er positief tegenover. Dat wil nog niets zeggen zolang je het niet eens bent over prijs en andere voorwaarden. Verder "vindt (Essent) het wenselijk dat nieuwe aanbieders ook extra (nieuwe) content toevoegen". Dat is een mooie opening naar bijv. Canal Plus. Maar wil de KPN wel nieuwe content toevoegen, of wil ze alleen dezelfde zenders doorgeven tegen een ander tarief (Bijv. klein pakket voor kleinere prijs)? Met dat laatste zal TV Home niet blij zijn.

Zie ook planet multimedia.