digitale kabeltelevisie

« MTV Nederland begint 4 nieuwe kanalen Publieke omroep wil themazenders beginnen »Casema maakt digitaal basis gratis

28 september 2004

KRO teletekst; ***Casema ***Bekabelaar Casema gaat wederom proberen haar abonnees digitale kabeltelevisie aan te smeren.De eerste poging eind jaren negentig liep op een mislukking uit,maar het bedrijf denkt nu dat de tijd rijp is.         Op de lange termijn is het helemaal afgelopen met analoge televisie,zei directeur J.Molenkamp dinsdag.Kijkers willen meer kanalen,meer keuzevrijheid en programma's vooraf of achteraf kunnen bekijken.Digitale televisie biedt die mogelijkheden,aldus Casema.Casema heeft vandaag een persconferentie gehouden om haar digitale televisie TVD onder de aandacht te brengen. Er lopen twee (nog gescheiden) technieken door elkaar heen, die beide op dezelfde dag onder de aandacht gebracht worden.

De eerst is TV via breedbandinternet. Via TVportal kunnen Casema abonnees die minstens een 2 Mbps internet verbinding hebben via Casema vanaf vandaag ook naar de commerciele Nederlandse zenders kijken. Voor de publieke zenders kon dat al een tijdje.

Volgens Planet Multimedia stort Casema zich op digitale kabeltv. Wat dat precies inhoudt wordt uit het artikel niet echt duidelijk, want de herlancering van TVD is al weer een tijdje geleden, en het programma-aanbod is niet echt bijzonder.

"Om abonnees te verleiden, geeft Casema volgend jaar een digitaal en analoog signaal gecombineerd tegen één prijs door. Een abonnement kost dan maandelijks rond de eur 15. De klant moet voor een digitale ontvangst op zijn televisiescherm wel een apart kastje kopen. Dat kost tussen de eur 100 en 200, schat Molenkamp."

Bij Webwereld wordt het iets duidelijker;

"Slechts 24.000 abonnees hebben op dit moment de beschikking over een kastje dat de ontvangst van digitale tv mogelijk maakt. Dit moeten er veel meer worden. Om dit te bewerkstelligen stelt het kabelbedrijf vanaf 1 januari volgend jaar veertig tot vijftig digitale kanalen gratis beschikbaar naast het analoge aanbod van 34 zenders."

(Stiekem wordt ook hier de prijs van het standaardpakket verhoogd tot 15 euro.) Dit lijkt op het model dat gekozen is bij Caiway, waar het digitale standaardpakket gelijk is aan het analoge, en inbegrepen in het basisabonnement. Overigens ook de manier waarop in Duitsland digitale TV via de kabel aangeboden wordt.

Niet duidelijk is of voor de 'gratis' kanalen nog wel een abonneekaart nodig is, of dat je met een (goedkopere) decoder zonder CA module toe kunt. Want alleen dan kan de prijs van de decoder in de buurt komen van de 100 euro, zoals Molenkamp zegt.

Wel duidelijk is het echte doel van de digitale TV; het uitschakelen van de analoge kanalen. Molenkamp doet alsof de kijker dat wil, maar eigenlijk wil de kabelmaatschappij dat. Analoge kanalen nemen veel frequentie-ruimte op de kabel in, en zijn moeilijk apart te verkopen. Digitale kanalen nemen minder ruimte in, en zijn makkelijker apart (duurder) te verkopen. De vrijgekomen ruimte kan gebruikt worden voor internet of telefoon via de kabel, diensten die per abonnee meer opbrengen dan een analoog zenderpakket.

In een intervieuw met BNR Nieuwsradio zei Molenkamp de analoge signalen uit te willen schakelen als 80 a 90 procent van de klanten over een digitale ontvanger beschikt. Voor de resterende klanten zou Casema dan een goedkope digitale ontvanger beschikbaar stellen waarmee alleen de 15(!) gratis zenders uit het basispakket bekeken kunnen worden.

Op het www.tvhomeforum.tk staat overigens een leuke anekdote over de 'oplossing' die Casema heeft gekozen om ruimte te maken voor de maximaal 8 kanalen van het voetbalkanaal;

"Casema geeft wel alle acht voetbal kanalen door, alleen schijnt op zaterdag middag als alle acht in bedrijf zijn er ruimte tekort is . De oplossing van Casema is vreemd, ze laten voor die middag BBC 1EN 2 vervallen en laten op die kanalen een tekst verschijnen dat deze kanalen nodig zijn voor de voetbal kanalen. Abonnees die BBC 1 en 2 willen zien moeten overschakelen op analoge tv ---VREEMD !!!!"

Dit kan ik helaas niet controleren, maar als je TVD serieus neemt, ga je klanten niet naar analoge TV verwijzen omdat je een digitaal kanaal even nodig hebt voor een voetbalwedstrijd!

Op de site van BNR ook een verhaal dat Casema in oktober om de tafel gaat zitten met KPN. "De partijen praten dan over het verzoek van KPN om gebruik te mogen maken van het netwerk van de grote kabelbedrijven, die samen meer dan 90% van de markt bezitten." KPN wil via de Netwerken van de kabelmaatschappijen ook digitale TV gaan aanbieden. (Naast de deelname van KPN in Digitenne, en het mogelijk aanbieden van TV via ADSL.) De kabelmaatschappijen hebben gezegd dat ze daar over willen praten, maar uit de uitspraken van Molenkamp blijkt dat hij niet enthousiast is; "Als u mij persoonlijk zou vragen wat ik vind van het verzoek door KPN, dan wil ik een vergelijking trekken met een marktplaats. Daar staan twee kramen, e e n mooie en e e n lelijke. Dus denkt de houder van de lelijke kraam, KPN: 'Ik loop gewoon naar de mooie kraam van Casema en ga daar mijn waren verkopen.' Dat vind ik vreemd en eigenlijk niet kunnen".

Dutchmedia zal later op haar weblog meer nieuws over de veranderingen bij Casema brengen.