digitale kabeltelevisie

« Cartoon Network 'overal' op analoge preview vanaf 6.30... MTV Nederland begint 4 nieuwe kanalen »UPC kiest voor Open TV

23 september 2004

OpenTV.gifPlanet multimedia meldt dat UPC gekozen heeft voor Open TV in haar set-top boxen in Europa. Om precies te zijn is het UGC, het moederbedrijf van UPC dat hiervoor gekozen heeft. De deal is bedoeld voor UPC Direct, de satellietdienst die ze in Midden- en Oost-Europa aanbiedt. Ook in Frankrijk biedt UPC digitale televisie met Open TV decoders. Een opvallende keuze, omdat Open TV in Nederland juist terrein aan het verliezen is.

Open TV is een techniek om interactieve applicaties aan digitale TV toe te voegen. Ook TV Home heeft deze techniek gebruikt met de Sagem decoders (o.a. RTL[i] text, en spelletjes zoals de NCRV nieuwsquiz). Ze zijn er mee gestopt omdat er weinig vraag naar dit soort programma's was (en ook weinig aanbod). Zonder deze techniek kunnen decoders goedkoper worden, omdat er simpelere electronica nodig is, en er geen licentie aan Open TV betaald hoeft te worden. Ook Casema is met de invoering van TVD gestopt met de interactieve applicaties.

settopboxUPC.jpgUPC gebruikt in Nederland voor haar digitale kabeltelevisie twee standaarden; Open TV en Liberate. Dat komt omdat ze een aantal netwerken heeft gekocht die meededen aan Mr. Zap, en daar volgens contract nog even aan vast zitten. Mr. Zap gebruikte Open TV. Voor hun 'eigen' netwerken gebruiken ze Liberate met de Motorola decoder. Het is de bedoeling dat alle UPC kabelnetten in Nederland op den duur naar Liberate gaan.

Update 24/09/2004: Broadbandtvnews komt tot een andere conclusie; "The software has already been deployed on the Noos network recently acquired by UPC France and on parts of the Dutch network; notably Rotterdam and its environs.". Dat klinkt alsof het alleen maar meer zal worden. Verder weet Broadbandtvnews te melden dat zowel UGC als Open TV eigendom zijn van Liberty Media. Dat zou een keuze voor Open TV dan wel weer verklaren.