digitale kabeltelevisie

« ARTE niet meer via UPC Digital RTL[i] Text gestopt? »Themakanalen: nieuw speeltje omroepen

18 oktober 2004

po_logo.gifUit Brabants Dagblad (registratie verplicht);

"Komende zomer moeten de eerste themakanalen op tv zijn. Elk moment van de dag kan de kijker dan bij de publieke omroep terecht voor nieuws, cultuur of een kijkje in het parlement."

"'Digitaal themakanaal' is het nieuwe modewoord in Hilversum. In opdracht van de publieke omroep gaat Joop Daalmeijer, vertrekkend netcoordinator van Nederland 2, voor de zomer met minstens drie themakanalen beginnen. SBS en RTL beginnen er volgend jaar mee, de VPRO heeft eigen plannen en de KRO is inmiddels ook toe aan iets nieuws. Beter gezegd aan meer van hetzelfde, maar dan ietsje anders opgediend."

Verder lijkt het er op dat er nog geen keuze is gemaakt hoe het signaal te verspreiden;

"Daalmeijer: 'Inmiddels kunnen we kiezen uit een flink aantal alternatieven om het signaal te verspreiden. De tarieven voor de satelliet zijn bijvoorbeeld flink gedaald, Digitenne is een mogelijkheid, breedband internet wellicht en de kabelmaatschappijen maken de komende tijd de aanschaf van een decoder aantrekkelijker.' Met zo’n decoder zijn via datzelfde kabelnet veel meer dan de huidige dertig kanalen te ontvangen. De publieke omroep maakt de komende maanden een keuze uit de mogelijkheden. 'Uitgangspunt is, dat het de kijker niets extra kost. Voor de programma’s van de publieke omroep is tenslotte al betaald via de belastingheffing.'"