digitale kabeltelevisie

« Nieuwe interactieve programma's op Nederland 1 Regionale zenders bij TVD? »KPN en digitale kabeltelevisie

05 oktober 2004

kpn.gifDat KPN nu ook abonnementen voor Digitenne gaat verkopen is niet direct interessant voor deze site, maar Dutchmedia heeft ook wat meer informatie over de KPN plannen voor de kabel losgekregen.

"KPN heeft afgelopen zomer bij de tien grootste kabelexploitanten een aanvraag gedaan voor de huur van zes kanalen ter inzet van digitale televisie via de kabel. .... In het ideale geval van KPN zou deze - net zoals met Digitenne is afgesproken - via de kabelaars zelf een compleet (digitaal) aanbod aanbieden zonder tussenkomst van die kabelaar zodat geen analoog abonnement hoeft worden afgenomen."

Hoe je digitale kabelTV zonder analoog abonnement wilt aanbieden is mij niet duidelijk, dan moet je toch behoorlijk geavanceerd gaan filteren.

Zes kanalen (is zes multiplexen) zou maximaal 48 zenders gaan betekenen.

Als KPN toegang krijgt tot de kabel, dan kan iedereen dat. En als iedereen 6 kanalan gaat vragen, kan de ruimte nog wel eens snel opraken. Een rekensommetje als voorbeeld;

Op dit moment bij Essent 37 analoge kanalen. Digitaal worden er 90 zenders aangeboden, dus daarvoor worden ook minstens 12 (waarschijnlijk meer, dit is een absoluut minimum) kanalen gebruikt. Elk kanaal neemt 8 MHz aan ruimte in. Als je rekening houdt met ruimte nodig voor radio, internet, en vrij ruimte om storingen te vermijden kun je ongeveer 50 a 60 kanalen kwijt op de kabel. Die zijn al (bijna) allemaal in gebruik. Dat wordt krap, zeker als er nog meer aanbieders een plekje op de kabel willen.

Daarom lijkt mij realistischer als KPN gaat optreden als 'herverkoper' van al bestaande signalen, en zich aansluit bij de bestaande infrastructuur (zelfde codering, zodat consument zelfde decoders kan gebruiken.) Evt. zou KPN dan extra ruimte kunnen huren om zelf exclusieve kanalen toe te voegen.