digitale kabeltelevisie

« Daling gewone abonnees, kleine stijging digitale kijkers bij UPC Samenwerking Kabelnet Veendam en Essent Kabelcom »KPN eist toegang kabelnet UPC

14 november 2004

logo upcVia nu.nl;

"Telecomtoezichthouder Opta moet UPC dwingen om KPN toegang te geven tot het kabelnetwerk van UPC. Dat heeft KPN vrijdag gesteld in een verklaring. Volgens het telecomconcern is UPC wettelijk verplicht die toegang te bieden.

LogoKPN.gifKPN wil zijn abonnees vanaf 1 februari radio- en tv-programma's aanbieden via de netwerken van de kabelbedrijven. De onderneming stelde vrijdag dat zij sinds het begin van de zomer 'tevergeefs' met UPC tot onderhandelingen probeert te komen. 'UPC weigert een aanbod te doen en wil ook niet met KPN overleggen.' Het bedrijf roept nu de hulp in van Opta, die dan ook zou moeten bepalen hoeveel KPN voor de toegang tot UPC's netwerk moet betalen.

Opta gaat het verzoek van KPN bekijken, maar wil niet op voorhand zeggen of het telecomconcern gelijk heeft met zijn beroep op de Telecommunicatiewet. 'Daar moeten experts zich over buigen', zei een woordvoerder van Opta."

Uit het Parool;

"Voor zijn radio- en televisieplannen heeft KPN niet alleen het kabelnetwerk van UPC nodig, maar ook dat van onder meer Essent en Casema. 'We hebben de tien grootste aanbieders aangeschreven. Met sommige zijn we in gesprek, met UPC duidelijk niet,' aldus de KPN-woordvoerder."

Dit kan wel eens het begin zijn van een lange juridische strijd. KPN begint bij UPC, maar ook aan de andere kabelmaatschappijen is toegang tot de kabel gevraagd. Essent zegt dat ze ander aanbieders toegang wil geven. Bij Casema en Multikabel wordt het digitale standaardpakket vanaf januari 2005 gratis aangeboden bij het analoge abonnement. Dat wordt voor KPN lastig concureren.