digitale kabeltelevisie

« Samenwerking Kabelnet Veendam en Essent Kabelcom Vecai seminar over digitale televisie »UPC-moeder neemt delen Canal+ over

16 november 2004

logo upcUit Planet Multimedia;

"De Amerikaanse UGC, eigenaar van onder meer de Nederlandse kabelaar UPC, neemt onderdelen van het Nederlandse Canal over. Het zwaartepunt ligt bij de programma's, vooral sport en films, die aan meer dan 215.000 klanten worden geleverd."

canalpluslogo.gif"De overgenomen activiteiten brengt UGC onder bij haar Europese content- en dienstendivisie Chellomedia. Airbridge en Greenfields blijven actief met het CanalDigitaal satelliet-TV-platform voor de Nederlandstalige markt. Zij blijven de Canal+ programma's aan hun klanten aanbieden."

UPC heeft ook al een 10% belang in Cinenova, de concurrent van Canal+. Canal+ heeft de liverechten van het eredivisie voetbal, en dat zou het voetbalkanaal ook wel kunnen gebruiken.

De naam Canal+ mag mag nog een jaar gebruikt worden, dat is afgesproken bij de verkoop van Canal+ aan Airbridge en Greenfields door CANAL+/Vivendi Universal.

Een paar jaar terug hadden UPC en Canal+ ruzie over de doorgifte (tarieven) in Amserdam, die ruzie is hiermee opgelost. Uit het het persbericht;

"In een afzonderlijke transactie hebben UGC’s breedband distributiebedrijf in Nederland (UPC Nederland) en Canal+ overeenstemming bereikt om de nog lopende juridische geschillen onderling te schikken. Als onderdeel hiervan heeft UPC Nederland een nieuwe wholesale distributie-overeenkomst gesloten met betrekking tot de doorgifte van de Canal+ premium sport- en film programma’s."

"De transactie zal worden aangemeld bij de mededingingsautoriteiten en zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2005 worden afgerond. Bestaande Canal+ klanten in Nederland zullen hun dienst op dezelfde wijze blijven ontvangen."

Mijn verwachting is dat op de duur Cinenova en de films van Canal+ op een kanaal komen (onder de naam Cinenova??), de voetbalrechten gaan naar het voetbalkanaal. Misschien dat eerst nog Canal+ in de digitale pakketten apart aangeboden wordt, dus geen aparte decoder meer.