digitale kabeltelevisie

« Software update beschikbaar voor Panasonic TV Home: TBN vervangt Life TV, voetbal nu via 3 kanalen »VECAI protesteert tegen vergoeding toezicht

01 november 2004

vecai logoDe VECAI (de branche-organisatie van Nederlandse kabelbedrijven) heeft een brief gestuurd aan de Minister van Economische zaken, Brinkhorst.

Daarin protesteert ze tegen de toezichtsvergoeding die jaarlijks aan de OPTA moet worden betaald;

"Als een kabelbedrijf 1000 decoders of meer gebruikt om digitale televisie bij de consument te brengen, moet aan OPTA ineens een jaarlijkse (toezichts)vergoeding worden betaald van 96.700 euro. Deze vergoeding is zo hoog dat het de kansen van een succesvolle introductie van digitale televisie ernstig ondermijnt. Bovendien lijkt de vergoeding geen enkele relatie te hebben met de activiteiten van de OPTA op dit gebied."

"Daar komt bij dat de gehanteerde verdeelsleutel onredelijk is ten opzichte van de kleinere kabelbedrijven. Een bedrijf dat rond de 1000 decoders verwacht te kunnen uitzetten moet rekening houden met een vergoeding van bijna 100 euro per decoder. Om die reden hebben sommige bedrijven in serieuze overweging om niet aan digitale televisie te beginnen."

Dit soort brieven wordt meer voor de pers, dan aan de Minister geschreven. De VECAI geeft zelf in de brief al aan dat het ministerie "werkt aan een geheel nieuwe vergoedingsregeling waarbij de onderhavige problematiek mogelijk wordt opgelost". Voor de grote kabelbedrijven is 96.700 euro een schijntje, zeker vergeleken met de andere investeringen die gedaan moeten worden voor digitale televisie. Toch heeft de VECAI een punt, een bijdrage per decoder/abonnee zou redelijker zijn.