digitale kabeltelevisie

« NMA: Kabelbedrijven mogen KPN de toegang tot hun netwerk weigeren Beperkingen opname TV programma's in de USA? »MTV bestelt hardware voor themakanalen.

08 december 2004

mtv logoDit haalde ik uit Broadband TV Nieuws, en het staat ook op http://www.alphatronbroadcast.nl/;

"Het in Rotterdam gevestigde bedrijf Alphatron Broadcast Electronics BV ontving deze week de opdracht voor de levering van een aantal digitale play-out systemen voor de realisatie van de vijf nieuwe Nederlandse TV-themakanalen van MTV / TMF. Al eerder dit jaar plaatste NOB Crossmedia een vergelijkbare opdracht geplaatst voor de VPRO themakanalen. De play-out systemen zijn ontwikkeld en gefabriceerd door Alphatron%'s zusterbedrijf PubliTronic, gevestigd te Apeldoorn. De Indigo videoservers bieden een groot aantal grafische mogelijkheden en vormen onder besturing van Cobalt automatisering software een technisch volwaardige- en betaalbare oplossing voor bedrijven die hun programma's willen distribueren via de kabel of internet. De Indigo's zullen worden geinstalleerd op het Mediapark in Hilversum binnen de Media Gateway, van waaruit programma's aangeboden zullen worden aan onder andere het kabelnetwerk van UPC. Indigo / Cobalt combinaties zijn eerder in gebruik genomen door de Britse bedrijven Brittish Telecom, NTL, Inmedia en door Disney Channel in Frankrijk."

De Indigo playout servers zijn een soort opgevoerde PC's, dat is alles wat je nodig hebt om een themakanaal te beginnen. De eenmalig technische kosten van zo'n kanaal zijn 80.000 euro, volgens Vpro-directeur Peter Schrurs. Als we wat verder kijken op de Publitronic site zien we dat we al dagelijks dit het resultaat van dit soort systemen kunnen bewonderen; RTL-z, (een vorige versie van) UPC infokanaal, en het TV Home infokanaal.