digitale kabeltelevisie

« Chellomedia biedt samen met Canal+ op voetbal Kamervragen over themakanalen »Themakanalen

03 december 2004

vpro logoAfgelopen woensdag hield de VPRO een 'demonstratie van de digitale toekomst'. Daar werden niet alleen themakanalen van de VPRO gepresenteerd, maar namens de gezamenlijke omroepen presenteerde Harm Bruins Slot hun journaal24 en verdere plannen.

3voor12 TV wordt portal.

3voor12 portalHet al bestaande kanaal 3voor12tv is uitgebreid tot twee tv kanalen, en 8 radiokanalen. Het huidige 3voor12tv gaat central heten. Daarnaast komt 3voor12 on stage, met live concerten en DJ sessies.

Voorlopig alleen bij UPC waar de Motorola decoder gebruikt wordt kun je een portal versie van 3voor12 bekijken (zie plaatje hiernaast). Je ziet dan kleine beeldjes van de 2 TV kanalen, en een overzicht van de 8 radiokanalen. Met de cursor kun je 1 van deze kiezen, en dan hoor je het bijbehorende geluid. Verder zie je informatie van de internetsite.

Jammer dat dit alleen bij UPC beschikbaar is. Bij de andere kabelaanbieders zal het niet zo snel beschikbaar komen, omdat zij net allemaal afgestapt zijn van dit soort interactieve toepassingen.

HollandDoc

hollanddocNaast herhalingen van recente uitzendingen van programma’s als Tegenlicht en Dokwerk, gaat HollandDoc bijzondere films uit het archief uitzenden, gegroepeerd rondom wekelijkse thema’s.

Holland Doc is te ontvangen via digitale televisie (in eerste instantie alleen via UPC maar met andere kabelbedrijven wordt gepraat), en is in breedband-kwaliteit ook te bekijken via internet.

/Geschiedenis

slash_geschiedenis.gif/Geschiedenis (uitspraak: slash geschiedenis) is de naam waaronder VPRO en NPS op internet in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Omroep.nl sinds 2002 aandacht aan geschiedenis besteden. Vanaf 6 februari 2005 is het ook de naam van het digitale themakanaal dat de twintigste eeuw centraal stelt.

/Geschiedenis is te zien via UPC (met andere kabelaars wordt gesproken) en via internet op www.omroep.nl/geschiedenis.

Holland Doc en 3voor12 zijn al begonnen, /Geschiedenis volgt op 6 februari 2005.

Journaal24

nos24Deze zender herhaalt 24 uur per dag het laatste journaal. Dit is dus niet veel anders dan wat nu al overdag via Nederland 2 kunnen zien, aangevuld met een tikkertape onderin het scherm (Waarom wil iedereen toch zo'n pseudo actuele tikkertape?) en wat weersinformatie aan de zijkant.

Harm Bruins Slot legde uit dat zijn uitspraak dat de publieke omroep zou komen met 5 themakanalen bedoeld was als tegengeluid voor de plannen in Den Haag om van 3 naar 2 zenders te gaan. Verder kondigde hij aan dat in Januari de publieke omroep wil beginnen met een parlementair kanaal. Het gaf allemaal de indruk dat journaal24 in record tempo uit de grond gestampt is, omdat de gezamenlijkheid niet achter kon blijven bij het VPRO inititief, en ook om mee te liften op de publiciteit (en techniek) van de VPRO kanalen.