digitale kabeltelevisie

« Vanaf april 2005 digitale tv in IJsselstein en Benschop via Caiway Toch geen nieuwe kanalen bij UPC Digital (update) »Versatel als kabelboer?

23 december 2004

versatel logoDe grootste aandacht voor wat betreft de verdeling van de voetbalrechten ging gisteren naar de rechten op de samenvattingen van de eredivisie. Maar wat er gebeurt bij de live-rechten via abonnee-televisie is minstens zo interessant. Versatel heeft die rechten gekocht voor 30,5 miljoen euro per jaar voor de komende drie jaar. En ze willen niet alleen het voetbal uitzenden, ook 'gewone' zenders willen ze doorgeven.

Uit Planet multimedia; Versatel wordt volwaardige 'tv-zender'

"Versatel opent in de zomer van 2005 de directe aanval op de tv-kabelbedrijven en concurrent KPN als het de live-beelden van het Eredivisie voetbal uit gaat zenden. Versatel brengt de tv-beelden via het eigen glasvezelnetwerk naar Nederlandse huishoudens. De tv-beelden zijn alleen te bekijken door Versatel ADSL-abonnees, via de internetprovider die tot 1 januari 2005 Zonnet heet. De voetbalbeelden komen achter een Samsung-settop box die zowel internet, telefonie als televisie ondersteunt."

Versatel heeft dan wel een eigen glasvezelnetwerk, voor het laatste stukje naar de klant is ze toch afhankelijk van de telefoonlijnen zoals die door de KPN in de grond zijn gelegd. Bij webwereld staat; "Versatel zal de wedstrijden via zijn eigen netwerk uitzenden. Op dit moment is nog ruim 30 procent van de Nederlandse huishoudens niet op dit netwerk aangesloten. Versatel heeft echter beloofd daar verandering in te brengen." Ze bedoelen dat 30 procent nog geen aansluiting op dit netwerk kan nemen.

"Behalve live voetbal wil Versatel ook 'gewone' televisie aanbieden via ADSL, live en on demand. De woordvoerster bevestigt dat het bedrijf hierover in gesprek is met de Publieke Omroep, SBS en RTL, maar ook met buitenlandse organisaties om zenders als BBC en CNN door te kunnen geven. Ook een filmkanaal en spelletjes staan gepland, al is niet bekend of die direct al vanaf de zomer van 2005 beschikbaar zullen zijn, zodra het voetbalseizoen begint."

"Een woordvoerder van de Publieke Omroep stelt dat Nederland 1, 2 en 3 wettelijk gezien enkel op het open net mogen worden uitgezonden, niet achter een decoder. De digitale themakanalen, die de Publieke Omroep nu al uitzendt via internet, mogen wel via de decoder van een derde partij worden uitgezonden. Versatel stelt dat het Samsung-apparaat niet als decoder gezien moet worden. De settop box is een 'veredeld modem'."

De bewering van de publieke omroep lijkt me redelijke onzin. Want voor Nederland 1, 2 en 3 via Digitenne moet ook een decoder gebruikt worden. En ook Casema biedt de publieke en commerciele omroepen via internet technologie voor alle Casema en Wanadoo Cable-klanten.

"Samsung levert de infrastructuur om de doorgifte van televisiesignalen naar Versatels IP-netwerk mogelijk te maken. Huishoudens die een Samsung-settop box aanschaffen kunnen zowel de digitale als analoge televisie aansluiten op het ADSL-signaal. Voor televisiebeelden op DVD-kwaliteit is minstens een ADSL-snelheid van 2 megabit per seconde vereist. De settop boxs zijn retourgeschikt, waardoor ook interactieve televisie mogelijk is."

De 2 megabit per seconde is wel een absolute ondergrens, en voor beelden met veel beweging (en voetbal valt daar onder) moet je eigenlijk meer gebruiken. Echte DVD gebruikt 6 tot 9 Mbit/seconde. Even ter vergelijking, het EK breedbeeldkanaal zoals dat door de digitale kabel TV afgelopen zomer werd doorgegeven gebruikte 8 Mbits/sec. Het kan natuurlijk zijn dat er een slimmere compressietechniek dan MPEG-2 gebruikt gaat worden, bijv. MPEG-4.

Een uitermate ambitieus plan van Versatel, en het wordt spannend of ze zo'n dermate complex (nog niet of weinig gebruikte techniek) op zo'n grote schaal op tijd kunnen realiseren. Ik denk dat de Versatel medewerkers voorlopig hun vakanties wel kunnen vergeten.

En het is minstens opmerkelijk dat Versatel via ADSL wel televisie denkt te kunnen leveren, waar KPN nog de infrastructuur van de kabel daarvoor nodig heeft; "Om een tv-pakket te kunnen aanbieden, is KPN gedwongen om gebruik te maken van andermans infrastructuur. Het netwerk van KPN is 'bij de huidige stand van de techniek minder geschikt' voor het aanbieden van omroepdiensten, stelt het telecombedrijf. 'Voorlopig is het net vooral geschikt voor video on demand', aldus Bram Oudshoorn, woordvoerder van KPN."

Het gaat een héél interessant jaar worden...