digitale kabeltelevisie

« Opta: KPN nog niet op de UPC-kabel Onderzoek; wat wil 'de' consument? »KPN en UPC gaan 'onderhandelen' over kabelnet

04 januari 2005

Logo KPNVia De Financiële Telegraaf twee verschillende berichten over de strijd om toegang tot het netwerk van UPC, na de voor KPN nadelige uitspraak van de OPTA van afgelopen vrijdag;

Eerst KPN doet nieuwe zet in kabeloffensief;

"Het bedrijf doet een nieuwe zet door 'UPC per omgaande informatie over de radio- en tv-programmering te verstrekken'. Dat heeft een woordvoerder van het telecomconcern dinsdag gezegd."

"'Door UPC precies te vertellen wat we gaan doen op radio- en televisiegebied, heropenen we de onderhandelingen', stelde de KPN-zegsman. De onderneming wilde de informatie eerder niet geven, omdat ze die beschouwt als "concurrentiegevoelig materiaal'."

logo upcEven later gevolgd door KPN en UPC gaan onderhandelen over kabelnet;

"Telecombedrijf KPN gaat 'op korte termijn' onderhandelen met UPC over het krijgen van toegang tot zijn kabelnet. Dit meldt een woordvoerder van KPN."

"Een woordvoerder van UPC Nederland zegt dat het nog niets van KPN heeft vernomen over heropening van de gesprekken. 'De vorige keer zat er ook een periode van twee weken tussen de berichten in de pers en de eigenlijke brief van KPN. Ze hebben ons nog steeds niet duidelijk kunnen maken wat ze nu eigenlijk willen.'"

"De UPC-woordvoerder wil de eerdere contacten tussen KPN en UPC geen onderhandelingen noemen. 'Daarvan is nog geen sprake geweest. Vorig jaar kregen we twee brieven die meer op een sommatie neerkwamen dan een toegangsverzoek. Wij reageerden toen met een vraag om meer informatie, waarop KPN de OPTA inschakelde. Ze zullen eerst hun wensen moeten formuleren, maar nu lijkt het er meer op dat ze ons een beetje bezig willen houden.'"

"KPN stelde zich eerder tot doel vanaf 1 februari 2005 klanten via de kabel te bedienen. Die doelstelling kwalificeert KPN nu als 'ambitieus'."

Voorlopig lijkt het contact tussen de partijen vooral via de pers te verlopen, wat meestal niet de meest efficiënte manier van onderhandelen is. Deze soap wordt vervolgd...