digitale kabeltelevisie

« Joop Daalmeijer: De themakanalen komen er wel Decoderbezit 5% (of toch niet) »Casema wil alsnog een nationale kabelfusie

21 februari 2005

casema logoVia het krantenoverzicht van BNR Nieuwsradio (Het artikel zelf uit het FD is alleen na betaling toegankelijk);

"Casema bestuursvoorzitter Jos Molenkamp wil samengaan met UPC en Essent, om de concurrentie aan te kunnen met telecombedrijven en internetproviders. Drie jaar geleden hield de NMa een fusie tussen Casema en UPC nog tegen. Maar de markt is veranderd, zegt Molenkamp. De Casema-baas kijkt daarbij naar KPN, Versatel, Wanadoo en Tiscali. Die werken wél landelijk, en hebben daardoor meer marketingkracht. En dat wil Casema dus ook."

Primacom (de duitse Moeder van Multikabel) is al bezig om Multikabel te verkopen. De verkoop is ondertussen goedgekeurd door de kredietverstrekkers. Het laatste nieuws is dat verkoop aan het Zweeds EQT mislukt is, maar er zijn nog andere kandidaten (UPC??).

En Essent zoekt ook naar schaalvergroting (of overname) voor Essent Kabelcom;

"De markten waarin Essent Kabelcom opereert vragen om een nog grotere schaal. Dat is de reden waarom Essent Kabelcom al enige jaren op zoek is naar een geschikte partner in binnen of buitenland om mee samen te werken. Zelfs een fusie is niet uitgesloten. Tot die tijd wordt Essent Kabelcom op armlengte van Essent bestuurd als een zelfstandig bedrijf, met eigen winstverantwoordelijkheid."

Update

Bij Planet Multimedia een aanvullend verhaal onder de titel "Casema in de etalage";

"UPC kan een bod uitbrengen op Casema indien de huidige aandeelhouders winst kunnen boeken op hun investering."

"Dit valt op te maken uit een vraaggesprek met Jos Molenkamp, algemeen directeur van kabelexploitant Casema in Den Haag."

"Verkoop van Casema zou voor de derde keer binnen een decennium plaatsvinden: Casema was de kabelexploitant van KPN. Dat bedrijf moet van minister Jorritsma de kabelaar verkopen om meer concurrentie te krijgen. Dat resulteerde eind 1997 in de verkoop van Casema aan France Telecom, ABN Amro en Rabobank betaalden voor zo'n 900 miljoen gulden plus een investeringsafspraak."

"Begin 2003 kwam Casema definitief in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappijen Carlyle Group en Providence Equity Partners en het in Londen gevestigde GMT Communication Partners. De verkoopwaarde van Casema was vastgesteld op 665 miljoen euro."

"Casema had al verkocht moeten worden aan UPC-moeder Liberty Media, die 750 miljoen euro wilde betalen. De koop werd gedwarsboomd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit van het ministerie van Economische Zaken."

"Die maakte de fout dat ze vermoedde dat er minder concurrentie in tv-kabelaanbod zou ontstaan. Maar kabelnetten functioneren allen in geografisch aparte gebieden. Een nieuw bod van UGC, nu de moeder van UPC (nog steeds in handen van John Malone) zou onder het huidige regime van Economische Zaken meer kans maken."

Lees verder bij Planet.

Een verschil met ADSL aanbieders is dat die samen één netwerk (de koperdraadjes van KPN) delen. Dat is een infrastructuur met meerdere aanbieders. Kabelaanbieders hebben hun netten tot nu toe dicht weten te houden. Als ze nou eens elkaar toegang gaven tot hun kabels. Nu willen ze op één infrastructuur één aanbieder.