digitale kabeltelevisie

« UPC werkt aan groot offensief in digitale televisie Digitale televisie bij Rekam »Doorgifte problemen dreigen voor buitenlandse zenders

28 februari 2005

Uit het MediaMagazine.nl;

"Nu de kabel-doorgifteproblemen met Nederland 1, 2 en 3 vooralsnog van de baan zijn, blijkt een ander probleem zich voor te doen. De Nederlandse kabelexploitanten hebben tot op heden met geen enkele publieke buitenlandse omroep waarvan het doorgiftecontract per 1 maart aankomende is opgezegd, een nieuw contract gesloten. Het gaat om BBC 1, BBC 2, TVE Internacional, RTL Television, RTBF La Une, RTBF La Deux, ARD, ZDF, NDR Fernsehen, WDR Fernsehen, Sudwest Fernsehen, RTL Television, VRT Eén, VRT Ketnet/Canvas, France 2/3, Rai Uno en TVE Internacional. Deze zenders maakten samen met de bij deze veelal publieke omroepen behorende radiostations onderdeel van een uit 1984 stammend doorgiftecontract dat samen met de NOS en Buma de auteursrechten afdekte. De doorgifte van de twee VRT-televisie zenders is dankzij een mustcarrybepaling in de Mediawet gegarandeerd, voor de overige zenders geldt dat niet. Kabelkoepelorganisatie VECAI die uit naam van o.a. UPC, Casema, Multikabel, CAIW en Essent Kabelcom de onderhandelingen voert, wil niet ingaan op de status van de onderhandelingen. Deze geschieden nu met de afzonderlijke omroepen nu het gezamenlijke contract vervalt. Wel is gebleken dat in de kabelsector enige onrust over de doorgifte van de buitenlandse publieke zenders is ontstaan. De buitenlandse publieke zenders ontvangen dankzij de Nederlandse doorgifte miljoenen euro's ter dekking van hun eigen auteursrechten. De Franse commerciele zender TF 1, dat ook onderdeel was van het contract heeft een Nederlands kabeldistributieverbod afgekondigd per 1 februari jl. Hierdoor is deze zender verdwenen uit Zeeland alwaar de zender te zien was. Er zijn inmiddels geluiden dat zonder nieuw accoord bepaalde omroepen genegen zijn - net als TF 1 - een kabeldistributie-verbod af te kondigen voor de Nederlandse kabelsector. Uit welingelichte kringen blijkt dat van de genoemde omroepen, de kabeldoorgifte van TVE Internacional, RTBF La Une, RTBF La Deux, RTBF Sat en RTL Television (Duits) voor heel Nederland acuut in gevaar is per komende dinsdag 1 maart, zowel bij analoge als digitale kabeldsitributie. (David de Jong/DutchMedia)"

En in de Broadband TV Nieuws wordt hier ook op ingegaan; Robert Briel vraagt zich af of de kabel niet bezig is zijn hand te overspelen.