digitale kabeltelevisie

« Decoderbezit 5% (of toch niet) Essent Kabel positief over fusie »Mediakabel verder zonder Casema

22 februari 2005

Uit Planet Multimedia;

"Casema zegt op bij Mediakabel, dat nu nieuwe markten voor mobiel en internetaanbod probeert aan te boren."

"Casema zal niet langer gebruikmaken van de de distributie van videosignalen door Mediakabel, het gezamenlijke bedrijf van de kabelaars uit Capelle aan den IJssel."

"De woordvoerder van Casema: 'We zijn niet ontevreden over Mediakabel, maar het doorgeven van digitale signalen wordt het primaire proces van Casema. Dus dat willen we in eigen hand hebben', aldus de woordvoerder. 'Mediakabel heeft veel kennis op dit terrein. Dat zullen we dus zelf moeten ontwikkelen. We nemen een eigen head end voor digitale ontvangst van tv-signalen in bedrijf, over uiterlijk drie maanden.'"

"Werd het bestaansrecht van Mediakabel steeds al in twijfel getrokken, via een vlucht naar voren met een innovatief distributieplatform vecht de onderneming voor haar voortbestaan."

"Mediakabel werd opgericht als verzamelaar en distributeur van videokopij en om te innoveren met nieuwe diensten. De beelden op kabeltelevisie komen van de leveranciers binnen bij Mediakabel en worden vervolgens doorgestuurd naar de respectievelijke netwerken van Nederlandse kabelbedrijven."

"Mobiele telecomaanbieders en internetproviders moeten de inkomsten van een wegvallende partij als Casema gaan opvangen voor Mediakabel. Nu onderhandelen ze ieder nog afzonderlijk met videoleveranciers en moeten zelfstandig de techniek op orde krijgen. Mediakabel wil met het nieuwe platform Manycast zijn expertise in die markten inzetten."

Casema nam vanaf het begin diensten af van Mediakabel, maar was nooit één van de eigenaren. Mediakabel bracht eerst onder de naam Mr.Zap digitale TV via diverse kabelbedrijven (en meteen aandeelhouders, o.a. Palet Kabelcom, ENECO, GelreVision, ZekaTel, Nutsbedrijven Maastricht, Nutsbedrijven Heerlen, CAI Alkmaar, CAI IJsselstein en Kabeltex). Later gingen de kabelbedrijven elk onder eigen vlag digitale TV aanbieden. Mediakabel verzorgt nog voor veel kabelbedrijven (een deel van) de techniek, en ook callcenterdiensten.

Caiway heeft al zijn eigen digitale kopstation, en ook Essent heeft voor een deel (o.a. regionale omroepen) Mediakabel niet nodig.

Lees verder bij Planet.