digitale kabeltelevisie

« TV Home interview Doorgifte problemen dreigen voor buitenlandse zenders »UPC werkt aan groot offensief in digitale televisie

28 februari 2005

logo upcUit Het Financieele Dagblad (registratie verplicht);

"UPC start binnenkort een actie om digitale televisie bij een breed publiek in de huiskamer te krijgen. Het kabelbedrijf werkt aan een nieuwszender en met de NOS lopen gesprekken over een sportkanaal."

"Dit melden bronnen in de kabel-, telecom- en mediasector. UPC werkt aan een grootschalige introductie van decoders bij zijn 2,3 mln klanten. Deze digitale ontvangers zouden net als nu gratis worden verstrekt. Nieuw is dat het digitale tv-pakket ook een variant krijgt zonder meerkosten. Nu kost een abonnement op digitale zenders bij UPC nog euro 14,95 per maand bovenop het oude analoge pakket."

Dat zou betekenen dat ook bij de 'laatste' kabelaar het digitale basispakket gratis wordt. Alle andere kabelbedrijven hebben hier al voor gekozen.

"Daarnaast heeft UPC plannen om eigen zenders op te zetten die al dan niet in de vorm van betaaltelevisie worden doorgegeven. RTL-directeur Fons van Westerloo bevestigde desgevraagd dat zijn bedrijf opdracht heeft gekregen van het kabelbedrijf om een nieuwszender te ontwikkelen. Jan de Jong van het sportrechtenbureau van de NOS bevestigt dat er 'gesprekken' zijn gevoerd met UPC over een sportkanaal. De Jong laat doorschemeren dat de idee├źn zich nog in een pril stadium bevinden."

sport1.jpgUPC zit al langer in de eigen themazenders. Het voetbalkanaal is al van UPC, ze heeft een aandeel in Extreme sports, en vroeger heeft ze het ook al eens geprobeerd met Sport 1.

Inkopen

"Bronnen in de kabelsector melden dat UPC een tender heeft uitgeschreven voor de levering van decoders. Het bedrijf zou een deel van de kastjes al hebben ingekocht. Woordvoerder Bert Holtkamp van UGC, de moeder van UPC, zegt 'geen mededelingen te kunnen doen over de relatie met toeleveranciers'. Ook wil hij niets kwijt over het nieuws- en sportkanaal."

De hamvraag is voor welke standaard gaat UPC kiezen. Blijven ze bij hun Motorola (en Sagem voor de oude Mr.Zap gebieden), of gaan ze mee met de switch naar Irdeto-2?

"Volgens woordvoerder Mark Zellenrath van UPC Nederland ligt er 'een aantal scenario's hoe we zo breed mogelijk digitale televisie kunnen aanbieden'. Hij zegt dat UPC medio maart met nadere mededelingen komt. Zellenrath wil niets zeggen over de timing. Ook wil hij niet zeggen of UPC concurrent Versatel per se voor wil zijn."

Lees verder bij het FD.