digitale kabeltelevisie

« NASN bij UPC Kabel Noord komt met digitale TV (update) »Kijker van digitale tv raakt OOG kwijt

29 maart 2005

tv home logoVia mediamagazine gevonden in hetDagblad van het Noorden (registratie verplicht), aandacht voor één van de nadelen van digitale TV;

"Groningers die via @Home van Essent digitale televisie willen kijken, zijn de programma's van de lokale omroep OOG kwijt. Lokale omroepen zijn niet opgenomen in het digitale pakket. Hoofdredacteur Evert Janse van OOG wil alle hens aan dek."

Beetje storend dat hier de naam @Home wordt gebruikt, de naam van de digitale TV van Essent is TV Home. @Home is de naam van de internetservice van Essent.

"'We zijn de boot op dit moment een beetje aan het missen en moeten voorkomen dat die helemaal uitvaart zonder ons', zegt Evert Janse, de baas van OOG. Sinds Essent is begonnen met het doorgeven van digitale televisie via @Home is de lokale omroep op zwart gegaan."

"OOG, maar ook de overkoepelende organisatie van lokale omroepen OLON, heeft er inmiddels bij Essent op aangedrongen de lokale stations ook op te nemen in het digitale pakket. Vooralsnog zonder resultaat."

"Dit lijkt strijdig met het principe dat Essent verplicht is het signaal door te geven van iedere zendgemachtigde, maar dat is het niet. Digitale tv-kijkers hebben een kastje dat zorgdraagt voor de doorgifte van digitale televisie. 'In dat kastje zit een knop waarmee de tv-kijker weer terug kan schakelen naar analoge televisie. Dan kan OOG wel bekeken worden, maar de praktijk is dat niemand die knop meer omdraait. Maar voor Essent is het reden om te zeggen dat het signaal van de lokale omroep wel wordt doorgegeven.'"

"Waarom Essent de lokalen niet in het digitale pakket wil opnemen, is Janse niet geheel duidelijk. 'Maar het heeft ongetwijfeld met geld te maken. Er zijn honderd lokale stations in Nederland. Alleen is het wel bizar dat je in Groningen wel naar de regionale omroep van Limburg kunt kijken of naar Rai Uno, maar niet naar OOG.'"

Een deel van de verklaring zal zitten in de techniek (en bijbehorende kosten). Bij analoge TV kan makkelijk een losse zender lokaal worden toegevoegd. Digitale TV combineert een aantal zenders in één signaal, een zogenaamde multiplex. Op die manier kunnen ongeveer 6 tot 8 zenders doorgegeven worden op de plaats waar één analoge zender past.


Plaatje www.mhp-interactive.org/

Er is nu een centrale infrastructuur waar alle zenders op een plaats gebundeld worden. Als ook lokale zenders opgenomen moeten worden zou een mogelijkheid zijn om een aantal lokale zenders in een regio in een multiplex op te nemen. Dan moeten de signalen eerst op een regionaal punt verzameld worden.

Ook moet dan de autorisatie apart geregeld worden. Wil een lokale omroep alleen in de eigen plaats doorgegeven worden, dan moet het abonnee systeem daar rekening mee houden. En als de omroep ook in andere plaatsen doorgegeven wil worden, dan moet iemand daarvoor de rechten gaan betalen.

Een van de redenen dat TV Home alle publieke regionale zenders uit het verzorgingsgebied aan iedereen doorgeeft was juist om dit soort technische problemen simpel op te lossen.

"De OLON heeft deze week een gesprek gehad met Essent over de kwestie. De uitkomst van dat gesprek is nog niet bekend. Janse wil zelf ook overleg met de maatschappij en overweeg ook hulp van de gemeente Groningen te vragen. De gemeente keert jaarlijks een behoorlijke subsidie uit aan de omroep."

Ook bij de OLON aandacht voor dit in belang toenemende probleem.