digitale kabeltelevisie

« UPC (Voetbalkanaal) behoudt livebeelden Champions League Eurosport 2 op Extra TV bij UPC »Gratis decoder bij UPC. (update)

21 maart 2005

logo upcVia verschillende bronnen (o.a. dutchmedia, radio.nl, maar weer net niet bn radio..); "'Kabelexploitant UPC Investeert 300 miljoen euro in digitale televisie in Nederland.' Dat maakte Diederik Karsten, directeur Nederland van UPC, bekend in het programma Mediazaken van BNR Nieuwsradio."

"UPC zal al haar klanten nog dit jaar gratis een decoder aanbieden waardoor ze digitale televisie kunnen ontvangen: 'We rollen het uit als standaardproduct onder alle klanten. Daar kan uiteindelijk, als we daarmee klaar zijn, tot ongeveer 300 miljoen euro mee gemoeid zijn (…) een forse investering' aldus Karsten."

"Het kabelbedrijf heeft haast met het uitrollen van de digitale televisie: 'Wij denken dat we nog dit jaar zouden kunnen starten, en dan is het de bedoeling om binnen afzienbare tijd al onze klanten als standaardproduct die digitale televisie te bieden met die decoder, die zouden we dan gratis aanbieden.' UPC is de eerste partij in Nederland met forse investeringen en concrete plannen voor digitale televisie. Karsten vindt een voortrekkersrol voor zijn bedrijf belangrijk: 'Op dit moment bevinden we ons met z’n allen in een vicieuze cirkel: wie gaat de eerste stap zetten. Als er geen klanten zijn dan zeggen de programmamakers dat ze het lastig vinden te investeren in digitale programma’s. Zijn er geen interessante digitale programma’s, dan zijn er ook weer minder klanten. Die vicieuze cirkel moeten we uit, en met onze investering hopen we daar een goede bijdrage aan te kunnen leveren.'"

Uh, de eerste met digitale televisie? Ze zijn in ieder geval de laatste met een koopmodel (als dit een koopmodel is).

"De decoders zijn in de plannen gratis, maar volgens UPC worden de abonnementskosten wel iets hoger voor mensen die digitale televisie afnemen."

De berichten zijn wat mij betreft niet duidelijk. (Ik heb de uitzending zelf niet gehoord) Ik maak er uit op dat het basispakket digitaal bij UPC (als enige) niet gratis wordt.

De decoders waren bij UPC altijd al 'gratis', ze waren inbegrepen in het abonnement (huur). Alle abonnee's kunnen nu wel een decoder gratis thuis krijgen, maar als ze extra moeten betalen zodra ze hem gaan gebruiken (de hogere abonnementskosten voor mensen die digitale televisie afnemen) denk ik dat veel mensen het als dure digitale boekensteun zullen gebruiken.

Update 21-3-2005

In het FD (registratie verplicht) aanvullende info;

"Verder start UPC in april een offensief om digitale tv breder in de markt te zetten. De prijs van het digitale pakket wordt verlaagd naar euro 9,95 per maand. Dit bedrag komt boven op het tarief van het analoge pakket van ruim euro 15. Klanten die al bellen of internetten bij UPC, betalen euro 4,95 voor het digitale tv-pakket. De benodigde 'set-top box' wordt gratis geleverd."

"UPC is in gesprek met meerdere leveranciers over een nieuwe set-top box die interactieve diensten mogelijk moet maken. 'Het is onze ambitie om vanaf het vierde kwartaal al onze klanten te laten over stappen op digitaal', zegt Karsten. Hiervoor is een investering van circa euro 300 mln nodig."

De bij UPC al in gebruik zijnde decoders (Motorola en Sagem) kunnen al interactieve diensten aan. Daar is maar een beperkt aanbod van (email, spelletjes), en er zijn geen diensten (meer) die gekoppeld zijn aan televisieprogramma's. Het is interessant om te zien welke standaard UPC zal kiezen (Open TV, MHP, Liberate). De andere kabelaanbieders ondersteunen nu geen interactieve applicaties.

Verder in dit artikel;

"UPC, met 2,3 mln klanten Nederlands grootste kabelbedrijf, gaat buiten zijn kabelgebieden dezelfde adsl-techniek toepassen waarmee telecom- en internetbedrijven een pakket van telefoon, internet en televisie willen aanbieden. Dat zegt UPC-directeur Diederik Karsten in een gesprek met de krant."

"UPC gaat gebruikmaken van de telefoonkabels van zusterbedrijf Priority Telecom . Voor het belangrijke laatste stukje, van de wijkcentrale naar de huiskamer, gaat UPC de telefoonkabel van KPN huren."

"Het besluit van UPC om via het netwerk van KPN te opereren, is saillant, omdat KPN al tijden vergeefs toegang probeert te krijgen tot de netwerken van kabelbedrijven. Het jongste verzoek daarvoor is door telecomtoezichthouder Opta afgewezen omdat KPN een onjuiste procedure had gevolgd."