digitale kabeltelevisie

« Digitale televisie bij Rekam Casema gestopt met doorgifte RTL Television »NMa wil fusie UPC en Canal+ onderzoeken

01 maart 2005

logo upcVia o.a. WebWereld.;

"De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) wil aanvullend onderzoek doen naar de voorgenomen overname van Canal+ door kabelaar UPC."

"Volgens de kartelwaakhond kan door de overname een economische machtspositie ontstaan. De NMa heeft daarom besloten dat voor deze overname een vergunning nodig is. Zodoende kan de NMa aanvullend onderzoek doen naar de mogelijke gevolgen voor de markt voor betaal-tv en voor de inkoop van filmrechten."

"Na een eerste verkenning concludeert de NMa dat een overname ertoe zou kunnen leiden dat UPC een 'bijna-monopolist' wordt en zodoende andere (nieuwe) aanbieders zou kunnen belemmeren."

"Wat voor de waakhond ook meespeelt, is het feit dat UPC door een eventuele overname een zeer sterke positie zou krijgen wat betreft het inkopen van films. In het gebied waar UPC actief is met zijn internet-, telefonie- en internetaanbod zou de kabelaar deze programma's niet of tegen ongunstige voorwaarden kunnen aanbieden aan concurrerende aanbieders."

"Als UPC en Canal+ besluiten een vergunning aan te vragen, zal de NMa een nader onderzoek doen naar onder meer de ontwikkeling van concurrerende infrastructuren, zoals satelliet en dsl-technoogie├źn. "