digitale kabeltelevisie

« UPC cijfers, Cinenova stopt bij UPC? UPC (Voetbalkanaal) behoudt livebeelden Champions League »Samenwerking Satama en Stoneroos

15 maart 2005

nieuwsquizUit de Emerce;

"Interactief designbureau Satama Interactive is een strategisch partnership aangegaan met Stoneroos, adviseur en ontwikkelaar van digitale en interactieve televisieconcepten. Satama Interactive denk met de samenwerking meer specifieke kennis in huis te halen over de Nederlandse interactieve televisiewereld, waarin Stoneroos marktleider claimt te zijn."

Stoneroos heeft in het verleden programma's als NCRV nieuwsquiz interactief gemaakt. Alleen op dit moment lijkt de markt voor interactieve programma's in Nederland ongeveer niet te bestaan, dus dan kan je al snel marktleider zijn.

"'De doorbraak van digitale televisie in Nederland wordt elke dag voelbaarder,' zo stellen ze. Satama en Stoneroos werken op dit moment al samen op projectbais."

Digitaal wordt hier weer kort door de bocht gelijk gesteld aan interactief. Maar op dit moment is er geen standaard voor de te gebruiken techniek. Alleen UPC levert op dit moment decoders (de Motorola en de Sagem) die interactieve programma's aan zouden kunnen. Helaas gebruiken beide decoders verschillende technieken. Liberate voor de Motorola, Open TV voor de Sagem. Er zijn op dit moment geen interactieve programma's voor beschikbaar.

De voorkeur van Essent voor toekomstige interactieve applicaties lijkt uit te gaan naar MHP. De huidige decoders zoals nu te koop zijn bieden hier nog geen mogelijkheden voor. Dit is bewust gedaan om de decoders zo goedkoop mogelijk te houden.