digitale kabeltelevisie

« RTL en SBS spelen hard tegen Versatel Wanadoo begint ook TV via ADSL »SBS presenteert drie digitale tv-zenders

09 maart 2005

sbsUit Planet multimedia;

"SBS (SBS6, Net5 en Veronica) komt over een aantal maanden met drie digitale tv-stations. Dat meldde SBS-bestuursvoorzitter P. Tillieux woensdag tijdens een bijeenkomst in Amsterdam over de digitale toekomst van SBS International."

"Wanneer de zenders precies beschikbaar zijn, is nog niet duidelijk. Dat hangt af van de mogelijkheden die distributiebedrijven, zoals kabelaars, bieden. Het gaat om de themakanalen 'Klussen & Wonen', 'I Love...' en 'Veronica Vibes'. Op de eerste zender zullen veel beelden van bestaande SBS-klusprogramma's te zien zijn. I Love toont allemaal successeries uit de jaren '70 en '80. Veronica Vibes gaat bestaan uit een programmacarroussel van een uur waarin allerlei uitgaanstips de revue passeren."

I love... gaat volgens mij erg lijken op wat TV10 (Gold) ooit was, vooral herhalingen van M.A.S.H... En Veronica heeft al eens een jaar ervaring opgedaan met carroussel programmering. Heeft ze bijna de kop gekost...

"'SBS vindt het belangrijk het signaal af te geven dat we volop bezig zijn met de voorbereidingen van digitale televisiezenders', aldus Tillieux. Natuurlijk heeft het pas zin deze zenders te lanceren als er voldoende kijkers zijn die televisie digitaal ontvangen. Wanneer het zover is, hangt af van de distributeurs. Maar we zijn ervan overtuigd dat dat niet lang meer zal duren. SBS bereidt zich daar op voor, omdat we vast van plan zijn de digitale toekomst vorm te geven.'"

"Omdat de toekomstige animo voor digitale tv nog niet duidelijk is, kan Tillieux niet aangeven of belangstellenden extra moeten gaan betalen om de nieuwe kanalen te ontvangen. Hij investeert per zender een bedrag van tussen de 3 en 6 miljoen euro per jaar."

"Naast de drie gepresenteerde kanalen heeft SBS plannen voor nog een aantal nieuwe digitale televisiezenders. Het tv-bedrijf hoopt die eveneens over een aantal maanden aan te kunnen bieden."

Ook hier lijkt digitaal een synoniem te zijn voor thema-kanaal. De SBS (en ook de RTL-) zenders zijn al jaren digitaal, alleen bij de meeste mensen komen ze nog in de huiskamer via een analoge kabel (alleen het laatste stukje). Wat er nu het nieuwe is aan de digitale toekomst van SBS ontgaat mij.