digitale kabeltelevisie

« In Limburg minder digitale abonnees Westerhof ook coördinator themakanalen PO »Plannen UPC voor digitale televisie uitgelekt

05 april 2005

logo upcVia Chello Underground gevonden in de SPITS;

"Digitale tv is hot. De strijd tussen kabelaars UPC, Casema, Essent enerzijds en telecombedrijven KPN en Versatel (Talpa) anderzijds is in volle gang. Dit ondanks het feit dat uit onderzoek (McKinsey) blijkt dat digitale televisie in Nederland moeilijk aan de man is te brengen door de dichte bekabeling, het grote aanbod van analoge zenders en de relatief kleine markt die moet worden bediend. De aanbieders van digitale tv gunnen elkaar geen millimeter ruimte en mede daarom wilde UPC zijn strategie nog niet helemaal blootgeven. Helaas voor UPC werd dat streven afgelopen weekend ondermijnd door een iets te praatgrage CEO van een bedrijf waarmee UPC samenwerkt. Tijdens een kabelcongres in San Francisco werd zo via een omweg duidelijk wat de plannen van UPC zijn. Het bedrijf bleek gisteren niet in staat om te reageren op het uitgelekte nieuws."

"In de herfst van dit jaar zal UPC starten met de verkoop van een digitaal televisiepakket, waarbij je niet alleen een ontvanger krijgt, maar meteen een digitale videorecorder. Deze twee componenten zitten in één apparaat. Met de gebruikte PVR 2.0-techniek wordt onder meer video on demand beschikbaar en kun je interactief omgaan met (opgenomen) videobeelden. Een voetbalwedstrijd wordt bijvoorbeeld met meerdere camera's opgenomen. Als deze signalen worden doorgestuurd naar het systeem, dan kun je tijdens het afspelen van de wedstrijd naar eigen inzicht wisselen van camerastandpunt."

"Meer info over PVR 2.0: http://www.opentv.com/utilities/OPENTV_PVR_TWOZERO_Whitepaper.pdf"

Dit bericht is nog nergens bevestigd, maar indien waar zou het wel een heel vooruitstrevende aanpak zijn.

Dit lijkt erg op het systeem dat Sky Plus in de UK gebruikt. Dit lijkt een ideale oplossing voor de klant, het enige is dat het kabelbedrijf de baas blijft over de decoder. De kabel (of de zender, het verschil is vooral bij UPC niet zo groot) bepaalt dan wat je er mee mag doen. In het whitepaper worden een paar aardige voorbeelden gegeven; 'Advertise Skipping Enable/Disable'. Een HD recorder is erg geschikt om reclameblokken over te slaan, met één druk op de knop ben je 30 seconden verder. Een PVR die door de kabelaar gecontroleerd wordt kan dat uitzetten, zodat je gedwongen bent de reclame te bekijken. Wil je toch de mogelijkheid vooruit te spoelen, dan betaal je meer. 'Access to PVR functionality can be charged for as a subscription service, even basic functionality.' Als je de PVR recorder wilt gebruiken kan het zijn dat je daarvoor abonnement/huur moet betalen.