digitale kabeltelevisie

« NOS eist euro 10 mln van kabelsector voor tv In Limburg minder digitale abonnees »UPC gedeeltelijk naar Irdeto

01 april 2005

logo upcO.a. via Planet Multimedia

"UPC neemt voor een gedeelte van haar digitale televisie-decoders deel aan nationaal standaardisatieoverleg."

"Rob van Esch, directeur van VECAI, kondigde deze samenwerking zojuist aan op het Kabelcongres van Euroforum in het Amsterdamse Okura hotel."

"Nadat een groot aantal technische standaarden van de digitale decoders overeengekomen zijn, bestaat er inmiddels uitwisselbaarheid tussen de jongste generaties decoders van Essent Kabelcom, Casema, Multikabel en CaiWay. Deze werken allemaal met het Irdeto systeem voor het regelen van de betaalde toegang tot zenders. Ze draaien echter nog geen besturingssoftware, het ontbreekt nog aan IT-applicaties op de set-top box."

Detail, het betreft Irdeto-2, en ook Kabel Noord gebruikt deze standaard (sinds gisteren).

"Nieuw is dat nu ook gewerkt wordt aan interoperabiliteit met de decoders voor het tweede en derde televisie toestel in het gebied van UPC, zo meldt de Vecai."

"De huidige decoders sturen één toestel aan. UPC heeft als eerste decoder momenteel de settopbox van Liberate. UPC heeft besturing van OpenTV, dat na de overname door Liberty Media inmiddels een zusterbedrijf is van UPC. Om die reden is UPC gebonden aan OpenTV. Maar voor de decoders voor tweede en derde toestellen wil UPC wel meedoen aan standaardisatie."

Hier gaat Planet de fout in. UPC heeft als eerste decoder een Motorola, of in oude Mr.Zap gebieden een Sagem. De Motorola heeft Liberate als besturingssyteem (middleware) voor interactieve toepassingen, de Sagem heeft Open TV.

Essent heeft in het verleden een voorkeur uitgesproken voor MHP als standaard voor interactieve diensten.

"Standaardisatie heeft tenminste drie voordelen;


  • Eenvoudiger ontwikkeling van applicaties op één besturing;

  • Hogere inkoopvolumes en daarmee lagere prijzen;

  • Consumenten kunnen bij verhuizing hun decoder meenemen.
"

Als UPC alleen voor een tweede en derde decoder meedoet aan standaardisatie gaat argument 1 natuurlijk niet op, dan zullen applicaties nog steeds voor meerdere platformen ontwikkeld moeten worden.

Deze middleware is van belang voor applicaties die de kabelaar zelf wil aanbieden (email, films bestellen, etc.), maar ook voor het interactief maken van programma's. En dan moeten volgens mij ook de zenders in de discussie betrokken worden. Bij de pilot met interactieve programma's van de Publieke Omroep werden alleen Open TV applicaties gebruikt, daardoor stonden mensen met een Motorola decoder buiten spel. Deze standaardisatie zal dan nog breder moeten worden getrokken dan alleen kabel, ook via satelliet, Digitenne/KPN TV en ADSL kunnen interactieve applicaties aangeboden worden. Misschien handig om ook eens met die partijen te praten?

"In de eerste helft van 2006 moet de standaardisatie voltooid zijn."

De hele toespraak van Rob van Esch staat al bij de Vecai.