digitale kabeltelevisie

« Teleac/NOT en RVU werken aan educatief themakanaal Startdatum themazenders SBS en TMF »UPC verkleint analoog aanbod haarlem

17 april 2005

logo upcUit het Haarlems Dagblad via mediamagazine;

"UPC wil het Haarlemse kabeltelevisiepakket uitkleden. Dat stelt de Programmaraad in Haarlem. Die is geïnformeerd over een plan van UPC om het aantal zenders dit najaar van de huidige 32 terug te brengen naar 20. Abonnees die dat niet willen, krijgen het aanbod over te stappen op digitale televisie met ruim zestig zenders. Daarvoor moeten dan wel enkele euro's per maand meer worden betaald."

"De Haarlemse Programma Raad, die gisteren op de hoogte van de UPC-plannen werd gesteld, is negatief. 'Dit lijkt niet in belang van de abonnee te zijn. Die wil een aantal zenders hebben voor zo weinig mogelijk geld. Digitale televisie is prima, maar hoeveel mensen zitten daar nu feitelijk op te wachten? Het bestaat al een tijdje en het is geen succes', meent Rutten van de raad."

"UPC zegt echter dat veel kijkers wel degelijk digitale tv willen omdat het aantal zenders hoog is en de beeldkwaliteit goed tot zijn recht komt op de populaire platte tv's. Daarom ook wil UPC digitale tv 'met veel lawaai' in de markt te zetten."

"Een woordvoerder wil echter 'ontkennen noch bevestigen' dat het aantal zenders in het gewone pakket omlaag gebracht zal worden om zo meer abonnees achter de (digitale) decoder te krijgen."

"De UPC-woordvoerder bevestigt wel dat het digitale abonnement in het najaar 'maximaal enkele euro's' hoger komt te liggen dan het analoge pakket van 15,53 euro. Nu nog is digitale tv ongeveer een tientje duurder. Dat betekent dus dat UPC digitale tv flink goedkoper maakt. De decoder of set-up-box is gratis. Nadeel van de decoder is dat er maar één televisie op aangesloten kan zijn."

"De tarieven van UPC vormen een gevoelige kwestie, nadat de gemeente Haarlem vorig jaar de controle over de hoogte van het abonnement losliet. UPC verdubbelde het tarief toen tot 15,53 per maand, hetgeen tot veel protesten leidde."