digitale kabeltelevisie

« UPC: massale uitrol digitaal Toestemming overname Canal+ »Kort geding Casema KPN

28 juni 2005

casema logoIn De Twentsche Courant Tubantia (registratie verplicht)

"Het kabelbedrijf Casema misleidt de consument met onjuiste reclame over digitale televisie. Dat verwijt heeft KPN Telecom Casema maandag gemaakt tijdens een kort geding bij de rechtbank in Haarlem. KPN eist een verbod op de omstreden reclames."

"Volgens KPN wekt Casema in advertenties en folders de indruk dat digitale tv via de kabel helemaal gratis is. De digitale televisiebeelden zijn echter alleen voor kabelabonnees. Casema vindt op zijn beurt dat KPN de grenzen overschrijdt in advertenties en daarmee moet stoppen."

"Tijdens de rechtszaak bleek dat er een hevige concurrentiestrijd gaande is op het gebied van digitale televisie. Volgens KPN is de monopoliepositie van kabelbedrijven in het geding, omdat telecombedrijven tegenwoordig digitale tv via de ether aanbieden. KPN zelf begeeft zich sinds vorig najaar op de digitale tv-markt."

Logo KPN"KPN vindt dat Casema zijn concurrent ten onrechte in een kwaad daglicht stelt. Zo publiceerde het kabelbedrijf vorig jaar een prijsvergelijking die volgens KNP onjuiste informatie bevatte. Casema heeft dat overzicht inmiddels van zijn website gehaald. KPN stelt echter dat het kabelbedrijf in meer reclame-uitingen over de schreef gaat."

"Advocaat T. Cohen Jehoram van KPN zei maandag dat Casema de strijd zou moeten aangaan zonder zijn klanten te misleiden en zijn concurrent zwart te maken. De raadsman vergeleek het kabelbedrijf met zijn nog jonge kinderen, die ook voortdurend de grenzen opzoeken van wat kan en wat niet. 'Wat Casema doet, kan in elk geval niet.'"

"Volgens KPN is inmiddels uit diverse onderzoeken gebleken dat zijn product een volwaardig alternatief is voor het aanbod van kabelbedrijven. Advocaat H. Harmeling van Casema bestreed dat. Volgens hem is toezichthouder Opta tot de conclusie gekomen dat digitale tv via de kabel aanzienlijk beter is."

Op alle fronten bestrijden de kabelaars de conclusies van de OPTA, en voeren ze aan dat o.a. digitale TV van KPN een volwaardig alternatief is. Dit om te voorkomen dat de OPTA (prijs)maatregelen gaat nemen. Alleen als het ze even zo uitkomt onderschrijven ze voor de rechter opeens de conclusies van de OPTA...

De uitspraak is op 11 juli.