digitale kabeltelevisie

« Leveranciers UPC Digital Europese Hof; NVOD is omroep »Versatel: ook voetbal via betaal-tv

03 juni 2005

versatel logoUit het AD (registratie verplicht);

"Versatel gaat de live-wedstrijden uit de voetbalcompetitie behalve op adsl (internet) ook via betaal-tv uitzenden. Dat is nodig omdat het glasvezelnet van Versatel slechts 60 procent van de huishoudens kan bereiken.

"De onrust onder voetballiefhebbers groeit nu mensen via de postcodecheck op internet ontdekken dat ze zich niet kunnen abonneren op het live-voetbal van Versatel. Het afgelopen seizoen kon iedereen, die rechtstreeks voetbal wilde zien, een abonnement nemen op betaalkanaal Canal ."

"Versatel bevestigt te werken aan een alternatief, zodat ook in het nieuwe seizoen iedereen competitiewedstrijden kan zien. Op welke manier wil het bedrijf pas over enkele weken vertellen. Duidelijk is dat de wedstrijdbeelden, waarvoor Versatel 30,5 miljoen euro per jaar betaalt, niet worden doorverkocht aan andere partijen zoals Canal+ of KPN. Dat laat geen andere mogelijkheid over dan dat het bedrijf met een eigen betaalkanaal met eredivisievoetbal komt. Waarschijnlijk via de sateliet, waarvoor een schotel nodig is."

"Versatel benadrukt dat alleen mensen, die buiten het bereik van het Versatel-netwerk wonen, gebruik kunnen maken van het alternatief. 'Anders zouden we onszelf in de voet schieten', aldus Versatel, 'want wij willen natuurlijk het liefst die adsl-abbonementen verkopen. Het alternatief is bedoeld om de gaten te dichten.'"

Probleem voor Versatel zal ongetwijfeld zijn dat ze hiermee niet ongewenst de positie van een concurrent willen versterken. Kabel is op 'tripple-play' gebied een grote concurrent. Satelliet is dat een stuk minder. Alleen zal voor veel mensen satelliet ook nog moeilijk toegankelijk zijn. (Installatie aanschaffen, schotel plaatsen, decoder). En als je investeert om via satelliet Versatel voetbal te kijken, en een jaar daarna komt Versatel ADSL in jouw regio beschikbaar, mag je dan via satelliet blijven kijken, of moet je de nieuwe installatie alweer afschrijven?

Via ADSL van Versatel zal je straks kunnen kiezen uit alle livewedstrijden van de ere-divisie. Bij satelliet zal die keuze ongetwijfeld veel beperkter zijn.

Oftewel een alternatief met nogal wat haken en ogen.

Lees verder in het AD.