digitale kabeltelevisie

« Casema: Sportkanaal in pakket met Canal+ Caiway: 62% wil gratis decoder »Einde Sagem decoder bij Multikabel

27 juli 2005

multikabelIn verband met het naderende einde van Mediakabel bouwt ook Multikabel een eigen kopstation. En daarmee komt er ook bij Multikabel een eind aan het gebruik van Viaccess als coderingsmethode (gebruikt in de Sagem decoder). Bij TV Home is er voor gekozen om te proberen met een softwareupdate de bestaande Sagemdecoders geschikt te maken voor Irdeto.

Bij Multikabel is besloten daar niet op te wachten/gokken. Bestaande abonnees met een Sagem decoder hebben een aanbieding gekregen om voor 35 euro om te ruilen naar een Panasonic.

Uit diverse fora (sat4all , Multikabel Gebruikers Vereniging, digitaletelevisieforum, TROS Radar) blijkt dat een aantal mensen zich hierdoor bekocht voelt.

Anderhalf jaar geleden werd de Sagem decoder nog te koop aangeboden door Multikabel voor 175 euro, inclusief een jaar abonnement op digitale televisie en Cinenova ter waarde van (10+10) euro per maand. Nu kan hij bij het vuil.

Bij de vervanging van Cinenova door Canal+ werd de Sagem al niet meer ondersteund, Canal+ was alleen beschikbaar voor kijkers met een Irdeto-decoder.

Wie een 2e decoder aanschaftte, moest de Irdeto decoder gebruiken voor een eventueel uitgebreid pakket, de Sagem kon dan alleen maar gebruikt worden om het basispakket te bekijken.

Per augustus/september is de Sagem helemaal niet meer bruikbaar in het Multikabelgebied. Bestaande gebruikers van een Sagem hebben een aanbieding gekregen om voor 35 euro een Panasonic decoder aan te schaffen. (Volgens Multikabel door hun als beste getest)

Sommige bezitters van een Sagem hebben hem gratis gekregen per 1 januari (daarvoor was de huur inbegrepen in abonnement), anderen hebben er 175 euro voor betaald (in combinatie met een abonnement inclusief Cinenova van 1 jaar.) De vraag is of je betaald hebt voor een decoder, en daar een heel goedkoop/gratis abonnement bij gekregen hebt, of dat je betaald hebt voor een abonnement (met korting), en daar een gratis decoder bij gekregen hebt.

De redenering van Multikabel is dat betaald is voor een abonnement met korting, en daarbij de decoder gratis is;

Bij een jaarabonnement op Digitale Televisie, inclusief Cinenova, hoefde de klant slechts 175 EUR te betalen en kreeg daarbij de Sagem ontvanger. Ofwel:

- Digitale Televisie:    10 EUR x 12 maanden  120 EUR
- Cinenova:         10 EUR x 12 maanden  120 EUR

TOTAAL: 240 EUR

Het voordeel voor de klant: 240 EUR - 175 EUR = 65 EUR + de ontvanger, zonder kosten.

(Scans van de brieven via mgv.)