digitale kabeltelevisie

« Minder analoog bij Telenet Kamervragen over digitale kabel tv »Gesprek TV Home

01 juli 2005

tv home logoHet lijkt behoorlijk rustig voor wat betreft de ontwikkelingen bij TV Home. Maar tijdens een gesprek bleek er achter de schermen hard gewerkt te worden.

Kopstation

De voornaamste reden daarvoor is het einde van Mediakabel. Dit bedrijf dat eigendom is van een aantal kabelbedrijven levert op dit moment nog de signalen voor de aangesloten kabelbedrijven. Ook verzorgen ze de helpdesk en call-centre functies.

Ondertussen is besloten Mediakabel te liquideren, en dus moeten de kabelbedrijven allemaal zelf hun digitale kopstation gaan bouwen. Daar wordt op dit moment bij TV Home hard aan gewerkt. Onderdeel van deze werkzaamheden is o.a. het leggen van een glasvezelverbinding met Mediagateway. Dit is het knooppunt in Hilversum waar o.a. de publieke omroepen hun themakanalen beschikbaar stellen voor klanten.

De planning is om eind september het nieuwe kopstation in gebruik te nemen.

Decoders

Sagem

sagem logoMet het einde van Mediakabel komt er ook een eind aan het gebruik van Viaccess als coderingsmethode. Vanaf dat moment wordt alleen Irdeto2 gebruikt. Dat betekent dat er een oplossing gevonden moet worden voor de ongeveer 25.000 abonnees die nu nog met een Sagem decoder kijken. Een optie is om overal de decoder om te ruilen. Maar waarom in hardware oplossen wat ook in software kan? Dat wordt op dit moment uitgeprobeerd door een update te maken voor de Sagem decoder. Daarmee wordt allereerst het Irdeto2-systeem er in gezet. Dan hoef je de klanten alleen nog maar een nieuw kaartje te sturen (Dat scheelt in de portokosten).

Maar ook de hele gebruikersinterface wordt vernieuwd. Ik heb een testmodel kunnen bekijken. De EPG balk ziet er anders uit (bevat meer informatie, en kan o.a. blijvend transparant gemaakt worden). Er komt een timerfunctie in zodat je meerdere programma┬┤s van verschillende zenders automatisch kan opnemen (geen PVR). En voor de breedbeeld uitzendingen komt er een optie 'letterbox' zodat op een 4:3 TV deze nu met zwarte balken bekeken kunnen worden. Tot nu toe kon de Sagem alleen maar Center Cut Out, oftewel aan de zijkanten een deel weghalen. De filmpuristen is dat een doorn in het oog, die willen de hele film zien zoals die opgenomen is.

Waneer de testen allemaal goed verlopen is het plan om de nieuwe software gefaseerd in te gaan voeren vanaf de 2e helft- augustus. Eerst met een kleine groep gebruikers, en dan steeds meer zodat eind september alle Sagem decoders ge-update zijn. Klanten krijgen in dat geval een brief toegestuurd met instructies en een nieuwe smart-card.

PVR

Behalve nu al op de markt zijnde (en komende) low end-decoders zijn er ook plannen voor nieuwe high-end modellen. Dit wordt een decoder met ingebouwde HD recorder, en een twin-tuner zodat het mogelijk is een zender te kijken en tegelijk een andere zender op te nemen. Een DVD brander zal niet in deze recorder zitten. De verwachting is dat deze recorder rond de jaarwisseling op de markt gaat komen.

Kopieerbeveiliging

Er is op diverse fora wat onrust ontstaan toen bleek dat met sommige HD-recorders het soms onmogelijk was op te nemen van de Samsung decoder. Dit was een fout in de software van de Samsung decoder die na de laatste update opgelost is. Voor de techneuten, in het Wide Screen Signaling (WSS) signaal zitten twee bits die kunnen aangeven of een programma gekopieerd mag worden. En de Samsung zette die bits soms bij toeval op aan. Sommige HD recorders reageren hierop door te weigeren het programma op te nemen. Dit is nu dus opgelost.

Alle zenders zoals ze bij TV Home te ontvangen zijn, zijn via het analoog signaal (scart) gewoon op te nemen. Er wordt dus geen Macro-vision of copieer-bit gebruikt.

Als later HDTV uitgezonden gaat worden, en de decoders beschikken over digitale uitgangen liggen de zaken anders. Omdat signalen dan helemaal nooit naar analoog omgezet worden zou kopieren wel erg eenvoudig worden. Daarom zijn HDMI (High-Definition Multimedia Interface) aansluitingen voorzien van HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection)

Irdeto2

irdeto_logo.gifDe Irdeto2 kaart zoals door TV Home gebruikt werkt alleen met door TV Home gecertificeerde decoders. Dit omdat er ander onnodig veel (dure) telefoontjes ontstaan naar een help-desk, voor producten die niet ondersteund kunnen worden. Om deze support zo makkelijk mogelijk te maken is er bijvoorbeeld ook voor gezorgd dat de error-codes voor alle decoders gelijk gemaakt zijn.

Bij het registreren van je smart-card moet je opgeven welk merk decoder je gebruikt. Dit wordt door TV home gebruikt om klanten te informeren wanneer er een update voor hun decoder beschikbaar is. Als je eerst een decoder van merk X koopt, en dat bij je registratie vermeld, en later alleen een decoder van merk Y koopt zonder nieuwe smart-card weet TV Home niet meer welk type je hebt, en kan je niet tijdig geïnformeerd worden over updates.

Het kan dus handig zijn om een verandering van decoder door te geven aan de heldesk. (Overigens is informatie over updates ook te vinden op de teletekst van het TV Home kanaal, en op hun site, dus zo nodig is het nou ook weer niet om dit door te geven)

Zenders

Op het moment dat het nieuwe kopstation in gebruik genomen wordt (plan eind september) zullen ook een aantal nieuwe zenders aan het programmapakket worden toegevoegd. De afspraken met MTV voor hun thema kanalen zijn al rond, en ook voor de kanalen van de Publieke Omroep (Holland Doc, /Geschiedenis en 3 Voor 12 On Stage) is het de bedoeling deze door te gaan geven.

De zender Reality TV zal niet terugkeren. TV Home weet dat het een veelgevraagde zender is. Reality TV stelt als voorwaarde voor digitale doorgifte dat het ook in het analoge pakket doorgegeven wordt. Daar kan TV Home niet aan voldoen.

Er zijn geen plannen om voor losse zenders apart te laten betalen, behalve dan de zgn. premium zenders zoals Canal+, SET, A-Tivi, etc. Alle 'normale' extra zenders komen in het digitaal extra pakket dat 7,95 kost. Dit betekent wel dat sommige zenders die iets duurder zijn om door te geven, maar niet als aparte premium zender doorgeven kunnen worden minder kans maken in het aanbod opgenomen te worden.

Een reden voor het niet beginnen van kleine pakketten is dat het de naar verhouding duur is om de administratie voor dit soort abonnementen te doen. Een algemene regel in het bedrijfsleven is dat elk gesprek met een helpdesk ongeveer 10 euro kost. Als iemand dan belt om een abonnement te nemen op een zender die 1 euro per maand kost, duurt het terugverdienen van de administratiekosten alleen al 10 maanden.

Een andere reden is dat TV Home nog steeds achter het concept van een groot pakket voor een lage prijs staat. Wel is er op de iets langere termijn (2006) het plan om enkele specifieke pakketten voor doelgroepen zoals bijvoorbeeld allochtone nederlanders aan te bieden.

Er wordt nog gekeken naar de mogelijkheid om ook de regionale TV zenders van buiten het Essent gebied door te geven. Er wordt nu onderzocht hoeveel vraag daar naar is, en of het een reden is voor mensen om over te schakelen naar digitale TV. Verder gevorderd zijn de plannen om in 2006 de regionale radiozenders van het TV Home gebied doorgegeven.

Het doorgeven van lokale zenders gaat op korte termijn nog niet gebeuren. Een van de redenen daarvoor is dat lokale omroepen van de mediawet niet buiten hun uitzendgebied doorgegeven mogen worden. Omdat de aanlevering van de digitale signalen centraal geregeld is, zou er per plaats een ander pakket aangeboden moeten worden. Dat is technisch nogal lastig. En als de lokale omroepen al buiten hun eigen gemeente doorgegeven mogen worden, dan zou het wel erg veel capaciteit vragen om alle lokale omroepen overal door te geven. Nog afgezien van de vraag of de kijkers daar op zitten te wachten.

Het analoge pakket zal niet sterk ingekort worden om ruimte te maken voor digitale TV, of om de kijker naar digitaal te dwingen. De komende jaren blijf Essent rond de 30 kanalen analoog doorgeven.

Toekomst

Bij digitale TV wordt vaak geroepen 'Video on demand', en 'interactief'. Alleen UPC lijkt daar grof op in te zetten, TV Home voorlopig niet. De verwachting is dat voor video on demand meer gebruik gemaakt zal worden van IP, ook interactive toepassingen zijn eerder op via TCP/IP te verwachten. Daarvoor zouden ook hybride decoders op de markt kunnen komen, waarmee via de kabel naar de gewone zenders gekeken kan worden, en via het kabelmodem naar naar video on demand en interactieve applicaties.

Met hartelijke dank aan TV home voor de tijd en moeite die ze hebben genomen om zoveel mogelijk van mijn vragen te beantwoorden.