digitale kabeltelevisie

« TV10 begint later Casema: Sportkanaal in pakket met Canal+ »Kritiek op kosten digitale TV Nutsmaas

24 juli 2005

nutsmaasVia Pieter Janssen - web-log.nl uit dagblad de Limburger;

"Verschillende abonnees op digitale televisie in Maastricht hebben deze week kritiek geuit op een volgens hen heimelijk uitgevoerde verhoging van abonnementsgeld. De verandering in het abonnement wordt veroorzaakt doordat Essent Kabelcom per 1 augustus het project overneemt van Nutsbedrijven Maastricht."

"'We gaan drie euro per maand meer betalen, zonder dat Nutsbedrijven Maastricht het vermeldt in de informatiebrief die wij hebben gekregen. Nutsbedrijven doet juist alsof we erop vooruit gaan', zegt Maastrichtenaar F.van Lijf. Ook andere afnemers belden deze week met soortgelijke kritische reacties naar de krant."

De situatie in Maastricht was altijd al wat apart; Cinenova was standaard in het abonnement opgenomen, en dat abonnement kostte 14,99. Daarbij was de huur van een decoder inbegrepen. Voor de rest is het zender aanbod gelijk aan dat van TV Home. Bij het verdwijnen van Cinonova in mei is het vervangen door Canal+ tegen dezelfde prijs.

"In Maastricht hebben inmiddels 3.600 mensen een abonnement op TV Digitaal van Nutsbedrijven. Het betekent dat zij via een transponder negentig verschillende televisiekanalen en drie filmzenders van Canal+ kunnen ontvangen. Nutsbedrijven Maastricht zegt noodgedwongen tot de overstap naar TV Home van Essent Kabelcom te moeten overgaan omdat Mediakabel, het landelijk samenwerkingsverband van exploitanten van digitale televisie, wordt opgeheven. 'Gelukkig hebben we in Essent Kabelcom een betrouwbare nieuwe partner gevonden die een waarborg voor de toekomst geeft', zegt woordvoerder B.van Erp van Nutsbedrijven."

Waar hier 'transponder' staat wordt decoder bedoeld. En het signaal kwam altijd al van Essent, dat ook grotendeels eigenaar van Nutsmaas is.

"De woordvoerder bevestigt dat mensen bij Essent 2,91 euro meer betalen voor hetzelfde pakket dat mensen bij Nutsbedrijven hadden, maar dat nu juist goedkopere keuzepakketten beschikbaar komen. Voor een pakket met 45 zenders betalen mensen geen kosten. Als ze negentig zenders willen zijn de kosten 7,95 euro per maand. Toevoeging van Canal+ kost 9,95 per maand extra. In dat geval zijn klanten 2,91 euro duurder uit ten opzichte van de oude situatie."

En mensen die mensen die geen Canal+ willen zijn 7,04 goedkoper uit...

De 9,95 voor Canal+ is bij TV Home de overgangsregeling voor mensen die al een abonnement op Cinenova hadden. Tot eind dit jaar betalen ze 9,95 voor Canal+. Mensen die nu een nieuw abonnement op Canal+ nemen betalen 22,95 per maand. Dus het is te verwachten dat voor de mensen in Maastricht het nog erger wordt.

"Van Erp benadrukt dat de losse bedragen in de informatiebrief vermeld staan en dat Nutsbedrijven ervan uitgaat dat mensen zelf de optelsom kunnen maken. 'Eerst hadden mensen de keuze uit een pakket, nu zijn ze zonder Canal+ goedkoper uit.'"

"Volgens de klagers wordt hen voorgespiegeld dat ze rustig hun oude abonnement kunnen houden. Ze hekelen ook dat ze 'maar' tot 12 augustus de tijd hebben om hun abonnement aan te passen. Nutsbedrijven zegt in reactie coulant te zijn voor mensen die door vakantie later reageren."

"Nutsbedrijven benadrukt dat mensen de transponder die ze van Nutsbedrijven te huur hadden nu gratis mogen houden, terwijl nieuwe klanten van TV Home daar honderd euro voor moeten betalen."

"Nutsbedrijven heeft een speciaal informatienummer ingesteld voor vragen over de veranderingenen. Volgens Van Erp hebben ruim driehonderd klanten gereageerd."

Op dit moment is het bij Nutsmaas niet mogelijk een abonnement op digitale TV te nemen.