digitale kabeltelevisie

« Harderwijk vanaf 1 oktober digitaal Cijfers enzo »Advocaat tegen gratis digitale kabelTV?

11 augustus 2005

Bij Planet Multimedia (een KPN uitgave) aandacht voor een opiniestuk in de NRC van dinsdag, wat niet online staat.

Onder de kop 'Gratis digitale kabel deugt niet' betoogt Jaap Doeleman, advocaat media- en telecomzaken bij Houthoff Buruma in Amsterdam, dat 'kabelaars hun klanten zo snel mogelijk willen overbrengen naar het digitale platform, omdat ze daar uiteindelijk veel meer kunnen verdienen met hun digitale pakketten.'.

Lijkt me een redelijke open deur, een bedrijf dat streeft naar meer winst. Een logisch gevolg van het verkopen van de kabelnetten door de gemeentes. Maar de gevolgen daarvan wilden/konden gemeentes toen niet (over)zien, alleen maar het geld dat het zou opbrengen.

"Een tweede reden is dat ze proberen om de prijsregulering op de analoge kabelpaketten, die bijna iedereen nu nog afneemt, te ontlopen. Immers, vrijwel zeker zal de Opta binnenkort uit haar lopende onderzoek concluderen dat de prijzen veel te hoog zijn in verhouding tot de kosten."

En deze redenering volg ik niet. Overal (behalve UPC) is een digitaal basispakket (ongeveer 40 zenders) onderdeel van het standaardabonnement. Dat kan je gratis noemen, maar daarvoor is Casema al op de vingers getikt. Sommige zoals Kabel Noord noemen digitale televisie zelfs 'de standaard televisiedienst van Kabel Noord.' Als dat standaardpakket wordt gereguleerd, dan valt digitaal basis daar toch ook onder? Dit argument zou er juist voor pleiten dat kabelaars digitaal apart aanbieden, en daarvoor apart geld vragen. Dan zou het niet onder een OPTA maatregel vallen. Maar ik ben natuurlijk geen advocaat.

"Doeleman benadrukt nog eens de grote verschillen in kabeltarieven in Nederland. De grote spelers als UPC, Casema en Essent hebben hun prijzen per maand voor het standaardpakket weten te verhogen van zo'n 10 tot 15 euro per maand." Klopt als een zwerende vinger, maar is niet echt nieuws.

Doeleman heeft zich de afgelopen jaren veel bezig gehouden met rechtszaken van gemeentes tegen kabelbedrijven die tarieven wilden verhogen, in strijd met eerder gemaakte afspraken.

Wie erg oplet zal zien dat de links naar Houthoff en Buruma wat vreemd zijn; volgens de 'gebruiksvoorwaarden' van hun site mag je er niet naar linken... Dus maak ik maar linkjes naar Google die je vanzelf doorstuurt naar het eerste zoekresultaat. Dat dat nou toevallig Houthoff en Buruma is, daar kan ik niets aan doen. En als het morgen ergens anders naar linkt moet je mij niet aankijken.