digitale kabeltelevisie

« Big Brother weer op digitale kabel? Vermindering analoge kanalen UPC en CAIW »Talpa levert direct aan kabel

17 augustus 2005

talpaBij Dutchmedia en Broadcastmagazine aandacht voor signaallevering van Talpa aan de kabelbedrijven.

Dutchmedia weet te melden dat Talpa per 1 september anamorph (volgen sommigen 'echt' breedbeeld) op satelliet gaat uitzenden; "Talpa is ook bezig om met de grote kabelexploitanten rechtstreekse toelevering te realiseren, opdat de uitzendkwaliteit op de kabel nok de grote exploitanten (UPC, Casema, Essent Kabelcom) verder verbeterd kan worden. "

En Broadcastmagazine zegt in verband met de verhuizing van de eindregie van Engeland naar Nederland; "Als de omweg via Engeland vervalt kan Talpa haar breedbeeldprogramma's rechtstreeks anamorf bij de kabelmaatschappijen aanleveren. De vermindering van beeldkwaliteit door de satelliet-compressie vervalt dan."

Nederland 1 t/m 3 worden al anamorph via satelliet uitgezonden. Kabelbedrijven ontvangen het digitale signaal van Nederland 1,2 en 3 ook via de satelliet, en kunnen dat vrij gemakkelijk doorgeven aan hun digitale kijkers; Satelliet (DVB-S) en kabel (DVB-C) gebruiken dezelfde comressietechniek (MPEG2). Het enige wat er dan nog moet gebeuren is de signalen opnieuw te combineren (multiplexen) en eventueel te coderen (encryptie).

Daarom snap ik de zin "De vermindering van beeldkwaliteit door de satelliet-compressie vervalt dan" niet. Er zal altijd compressie gebruikt moeten worden (ongecomprimeerde video is 270Mbit/s, dat gaat niet werken), en er hoeft ook niet her-gecomprimeerd te worden bij omzetten van satelliet naar kabel. Het enige dat ik kan bedenken is dat Talpa op de satelliet niet zoveel bandbreedte wil inkopen (kost geld), en het aan de kabelaars zelf wil overlaten in welke kwaliteit ze de zender willen doorgeven.