digitale kabeltelevisie

« Geen tariefsverhoging in 2006 bij Casema en Essent UPC blijft vaag over tarieven »Klachten na uitschakelen analoog bij Caiway

08 september 2005

logo caiwayVanaf 6 september is in diverse gebieden waar CAIW het signaal levert het aantal analoge zenders verminderd.

In Oudenbosch is begin dit jaar kabelbedrijf OKEM overgenomen door CAIW. En vooral daar lijkt de communicatie fout (BN DeStem, registratie verplicht) gelopen te zijn; "Het schrappen van twaalf analoge tv-zenders door CAIW om in Oudenbosch digitale tv door te kunnen geven, heeft bij de gemeente tot een enorme klachtenregen geleid. 'We zijn woensdag overstelpt met klachten. De mensen moeten echter niet bij ons zijn, maar in Naaldwijk bij CAIW. Sinds de OKEM is verkocht, is de gemeente niet meer verantwoordelijk voor de doorgifte van de kabelsignalen. Veel mensen weten dat kennelijk niet en dus bellen ze hier naartoe. Onterecht', laat gemeentewoordvoerder Corné Melisse weten."

Het informatieblad waarin de wisseling 'aangekondigd' werd viel pas in de bus toen het te laat (BN DeStem, registratie verplicht) was; "Bovendien ontvingen de abonnees pas ’s middags het informatieblad van het kabelbedrijf waarin nogmaals de zenderombouw werd aangekondigd. Alleen was die al achter de rug. Directiesecretaris en projectleider digitale televisie bij CAIW, Hans van der Giessen: 'Dat spijt ons. Dat kwam door een betreurenswaardige fout bij de drukker. Het blad had eigenlijk eind vorige week bij de mensen moeten zijn. Dat is helaas niet gelukt'. Dat nog lang niet alle abonnees beschikken over een digitale ontvanger heeft volgens hem te maken met de levering van de apparaten. CAIW is daar eind juni mee begonnen en is er nog steeds mee bezig. De abonnees die nog geen ontvanger hebben, zullen dus nog geduld moeten hebben."

"Volgens Van der Giessen heeft zo’n 75 procent van de vijfduizend CAIW-klanten in Oudenbosch de digitale stap gemaakt."

Bij CAI IJsselstein dat zelfstandig is, maar van CAIW het digitale signaal krijgt zijn diverse analoge zenders van frequentie gewisseld. In het AD; "In het IJsselsteinse verzorgingshuis Marienstein is sinds de frequentiewijziging de nodige commotie ontstaan. Mevrouw Vergouw (90) vreesde al dat haar televisie kapot was, tot ze hoorde dat alle buren hun zenders 'kwijt' waren. 'Ik heb de hele middag gezocht, maar ik snap er niks van. Ik zet de tv altijd op dezelfde zenders, nu zijn ze opeens weg. En het is altijd zo’n prettige afleiding. Gelukkig komt mijn zoon zondag langs, die is handig in die dingen. Ik hoop dat hij het voor elkaar krijgt om de boel weer in te stellen, want zo is het hopeloos.'"

Overigens is CAI IJsselstein een van de weingigen die een termijn geeft voor afschakelen analoge zenders; "Juist voor die extra toestellen blijven wij, naast het digitale pakket nog vier jaar een analoog pakket leveren."

Overigens heb ik zelf ook via deze site een aantal emails gekregen van mensen die geen decoder hebben ontvangen. Misschien te overvloede; deze site heeft geen relatie met welk kabelbedrijf dan ook (ook niet met caiw), dus het heeft geen zin om hier alsnog een decoder/formulier/etc aan te vragen...