digitale kabeltelevisie

« Nieuwe zenders bij TV Home NMa: UPC en Casema maken geen misbruik van economische machtspositie »OPTA pakt kabeltarieven niet aan

27 september 2005

opta"Telecomtoezichthouder Opta is niet van plan de kabelmaatschappijen tot forse prijsverlagingen voor het tv- abonnement te dwingen." Dat schrijft Trouw vanmorgen naar aanleiding van een gesprek dat de consumentenbond gisteren met de OPTA had. Eind van de week meldt de OPTA definitief welke stappen ze wil nemen tegen de kabelbedrijven.

"In principe moet het tv-kabeltarief gebaseerd zijn op de kosten die gemaakt worden voor het doorgeven van het tv-signaal. Maar de Opta wil het de kabelmaatschappijen toestaan abonnees van analoge tv te laten meebetalen aan investeringen voor digitale tv, internet en telefonie via de kabel.Dit systeem, dat in jargon kruissubsidie heet, is nadrukkelijk verboden voor andere monopolisten."

"Alle fracties in de Tweede Kamer waren een paar weken geleden furieus over het nieuws dat UPC, het grootste kabelnet in Nederland, de prijzen opnieuw wil verhogen. Dit keer voor digitale tv, waarvoor ook degene die dat niet wil moet betalen. Jos Hessels, kabelspecialist van het CDA: 'De minister was het toen op alle punten met ons eens en heeft beloofd onze voorstellen tot beleid te maken. Voor de hele Kamer is ook duidelijk dat kruissubsidies niet kunnen.' De Opta koerst daarmee dus af op een fors conflict met de voltallige Tweede Kamer."

Lees verder bij Trouw.

Update

De OPTA heeft een reactie gegeven op haar eigen site dat het bericht in Trouw niet juist is.

OPTA wil een onderzoek doen naar de prijzen van de kabel, en deze vast zetten "op het niveau van kostenoriƫntatie (werkelijke kosten plus een kleine winstopslag)". Daarvoor is toestemming nodig van de Europese Commissie. Dat verzoek wordt morgen gedaan. In December is de verwachting dat OPTA met het inhoudelijke onderzoek naar de kosten en prijzen van kabel kan beginnen. Zodra dat onderzoek loopt mogen kabelbedrijven hun tarieven alleen nog maar met de prijsinflatie verhogen. Dus over welke tarieven OPTA toe staat komt voorlopig nog geen duidelijkheid.

Over het toestaan van kruissubsidie zegt de OPTA;"OPTA staat geen mededingingsbeperkende kruissubsidies toe. Kabelmaatschappijen mogen dan ook niet de kosten voor andere diensten, zoals telefonie of internet, noch die voor randapparatuur zoals decoders, verhalen op de abonnees met louter analoge televisie. De digitalisering van het (laatste deel) van het netwerk zelf, is een technologische vooruitgang die in volle gang is en die OPTA niet wil ontmoedigen. Goede infrastructuur maakt nieuwe diensten en technologische innovatie mogelijk en dat is in ieders belang. Het is naar het oordeel van OPTA dan ook redelijk om de kosten van dit beperkte deel van de digitalisering op te nemen in berekening van de relevante kosten van de kabelmaatschappijen. Het feitelijke effect daarvan op de hoogte van de kabeltarieven valt op dit moment nog niet te bepalen."