digitale kabeltelevisie

« TMF themakanalen bij CAIWAY, premiumpakket duurder NRC: verschillen van inzicht kabelbedrijven »Philips in HDTV voetbal

02 september 2005

hdtv logoBij Planet Mulitmedia en in het Eindhovens Dagblad (registratie verplicht) een verhaal over Philips dat voor het WK voetbal in 2006 samen met het duitse betaaltelevisie Premiere een HDTV kanaal "Premiere Philips HD Sport" wil opzetten. Maar de plannen zijn niet beperkt tot Duitsland;

"Ook in Nederland wil Philips dit aanbieden. Philips is volgens De Telegraaf in gesprek met de NOS maar ook met kabelbedrijven als UPC en Casema. De vier benaderde NOS-voorlichters waren niet bereikbaar voor commentaar, UPC zoekt nog uit hoe het zit. De woordvoerder van Casema: 'We praten met Philips over hun producten voor connectiviteit in huis via de tv-kabel, zoals over set-top boxen en Windows Media Center. Over digitale tv-kanalen gaan de gesprekken niet.'"

"De rechten voor het WK 2006 in Duitsland zijn in handen van de NOS, dus de wedstrijden komen open en onbetaald op de Nederlandse televisie. De vraag is of er zo veel exclusief is aan te bieden aan voetbal via een digitaal kanaal. Maar Philips wil in elk geval in veel landen met exclusieve, betaalde content de afzet van tv's stimuleren."

Ik denk dat het Philps vooral te doen is om het aanbieden van HD content, en of dat exclusief en/of betaald is is minder belangrijk. Philips wil schermen en ontvangers verkopen. Maar een dergelijke opzet zou ook in Nederland heel goed mogelijk zijn; in 2004 bij het EK was er bij diverse kabelbedrijven al het EK voetbal in breedbeeld te zien, terwijl het ook gewoon bij de NOS te zien was. Het zou mij niets verbazen als ook voor het WK in 2006 een dergelijke contructie gekozen zou worden, maar dan voor HDTV i.p.v. 'gewoon breedbeeld'.

Update 05-09-2005:

In de Emerce ook aandacht voor dit onderwerp; "Philips zegt met omroepen en kabelmaatschappijen in Nederland in onderhandeling te zijn over het uitzenden van het WK Voetbal in hoge definitie televisie (HDTV). Onder meer is de top van kabelmaatschappij Essent afgelopen weekend door Philips uitgenodigd om op de Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn HDTV te komen bekijken."

"Wie in Nederland het WK in HD gaat verzorgen, is volgens Toon Bouten van Philips nog niet bekend. De rechten voor de uitzendingen liggen in elk geval bij de NOS. Die zal zelf niet in HDTV kunnen uitzenden, maar zou wel een sublicentie met een commerciƫle aanbieder kunnen afsluiten. Het WK zal volgens Bouten dan ook vrijwel zeker tegen betaling via een decoder worden aangeboden."

En in het FD (registratie verplicht);

"Wanneer in Nederland hdtv de huiskamer binnenkomt, durft niemand echter te voorspellen. Volgend jaar is het meest gehoorde antwoord. 'Nog niet alle lichten staan op groen', zegt ook Rob van Esch, directeur van de kabelbranchevereniging Vecai. Volgens Van Esch is hdtv voor de kabelaars erg interessant, omdat de branche er een voorsprong mee kan nemen. 'Wij hebben voldoende bandbreedte om het mogelijk te maken, maar er moeten nog wat technische hordes worden genomen.' De Vecai-directeur schat dat het daardoor nog wel vier jaar kan duren voordat hdtv in Nederland grootschalig te ontvangen is. Wel wordt er volgens hem gesproken met de NOS, die de uitzendrechten heeft op het WK voetbal in 2006 in Duitsland, om die beelden in hdtv door te geven. Er bestaat volgens Van Esch een kans dat de wedstrijden ook in Nederland in hdtv-formaat worden uitgezonden. Een woordvoerder van de NOS wil daarover weinig kwijt. 'We zijn aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.'"