digitale kabeltelevisie

« OPTA krijgt zeggenschap over hele kabeltarief TV Oranje begint vandaag »Conflict TV Home en Kabelnet Veendam

05 oktober 2005

veendam kaartDe samenwerking tussen Essent Kabelcom (TV Home) en Kabelnet Veendam om digitale TV door te geven is alweer ten einde. Een jaar gelden werd er een overeenkomst gesloten tussen stichting Kabelnet Veendam (SKV), een van de weinige nog zelfstandige kabelstichtingen in Nederland, en Essent om in Veendam het TV home pakket aan te bieden.

Met de uitbreiding van het pakket van TV Home zijn er meer (ongeveer 5 of 6) frequenties in gebruik genomen voor digitale TV. SKV wil op haar net die frequenties niet beschikbaar stellen; "'Wij hebben de kanalen zelf nodig', zegt SKV-voorzitter Jan Tillema 'om ons zelf niet in de ontwikkelingsmogelijkheden te blokkeren.' Essent liet onlangs na vruchteloze onderhandelingen weten het vijfjarig contract met SKV vroegtijdig te willen beëindigen."

Bij RTV Noord staat het iets anders; "...voorzitter Jan Tillema had met Essent een contract afgesloten voor extra digitale kanalen voor de duur van vijf jaar. Tillema wil daar nu van plotseling vanaf. Essent vindt dat contractbreuk en overweegt de kwestie voor te leggen aan de rechter."

Er speel al langer een conflict tussen SKV en Essent. Essent sleepte de aanleg van een kabelnet in de nieuwe woonwijk Woellust in Veendam binnen. Als reaktie daarop heeft SKV contact gezocht met buurgemeente Menterwolde en aangeboden daar de nieuw te bouwen wijk Oude Tolweg te bekabelen. "Volgens SKV-voorzitter Jan Tillema krijgen de toekomstige bewoners voor de helft van de prijs die de huidige leverancier Essent rekent, dan ook nog een veel meer televisiezenders.". Op dit moment kost een analoog abonnement bij SKV € 9,70 per maand bij automatische incasso.

SKV gaat nu zelf een kwart miljoen euro investeren om digitale televisie (weer) mogelijk te maken. Dat zou per 1 januari 42 zenders digitaal moeten gaan aanbieden.

Volgens Essent woordvoerder bakker hadden ongeveer 600 mensen in Veendam een abonnement op TV Home (van de totaal 11.361 abonnees aldus VECAI)

Het kabelnet van Veendam is op de kaart het gele eilandje in Groningen, omgeven door de grote blauwe zee van Essent kabelcom.

Via Dagblad van het Noorden en RTV Noord