digitale kabeltelevisie

« Caiway: 20% betaalt voor extra zenders Nieuwe zenders Casema TVD »Philips met UPC in HDTV

10 oktober 2005

logo upc"Philips heeft zijn eerste contract in Nederland afgesloten voor de doorgifte van HDTV. Met kabelconcern UPC is een strategische samenwerking aangegaan om volgend jaar de superscherpe beelden van HighDefinition TV te kunnen doorgeven."

Onderdeel van de overeenkomst is ook om later in andere landen HDTV te introduceren.

hdtv logo"Philips, die al eerder een soortgelijk contract afsloot in Duitsland met Premier, de marktleider op kabelgebied bij onze oosterburen, hoopt door de introductie van HDTV tijdens de wereldkampioenschappen voetbal volgend jaar een doorbraak te forceren bij de verkoop van de nieuwe generatie tv's, die een vijfmaal scherper beeld geven dan de nu gebruikte analoge tv-toestellen."

"UPC denkt per 1 januari aanstaande twee miljoen van zijn 2,4 miljoen aansluitingen in Nederland geschikt te hebben voor digitale tv. Afgelopen vrijdag startte het concern met de verspreiding van de eerste (gratis) elektronische kastjes (de zogenoemde settopboxen) die het tv-signaal bij de gebruiker omzetten voor digitale ontvangst. Degenen die volgend jaar HDTV willen zien zullen echter een andere settopbox moeten aanschaffen. Die is niet gratis. De prijs is nog niet vastgesteld, evenmin om hoeveel klanten het gaat."

Uit het Vecai-journaal; "Philips zal zijn HDTV DCR7000 voor Euro-DOCSIS geschikte set-top box aan UPC klanten beschikbaar stellen. Deze zal MPEG-4 HDTV streams van UPC decoderen om kijkers de volledige interactieve digitale TV ervaring te bieden."

UPC is maar één van de partijen waarmee overeenstemming bereikt moet worden, de uitzendrechten van de WK liggen bij de NOS en die moeten ook meewerken.

Via Mediatrefpunt uit de telegraaf (artikel niet online) en via BNR Nieuwsradio