digitale kabeltelevisie

« TV Oranje bij Casema Versatel voetbal 23.000 kijkers »



Maatregelen doorgifte lokale omroepen

02 november 2005

De Tweede Kamer heeft een motie (pdf) aangenomen waarin minister Brinkhorst van Economische Zaken wordt opgedragen ervoor te zorgen dat de lokale omroepen ook in de digitale kabelpakketten van de kabelmaatschappijen worden opgenomen. Voor lokale omroepen geldt nu al dat de kabelmaatschappijen verplicht zijn om hun signaal via het gewone kabelnet door te geven. Dit is de zogenaamde 'must carry'-verplichting. Er komen steeds meer vormen van digitale radio en TV. De kabelmaatschappijen leken niet van plan om de lokale omroepen op die manier door te geven. Daarom hebben de kamerleden Aptroot (VVD) en Bakker (D66) een motie aangenomen die de doorgifte moet afdwingen. De Tweede Kamer heeft de motie aangenomen. Minister Brinkhorst heeft beloofd die motie ook uit voeren.

De tekst van de motie;

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende, dat digitalisering van de doorgifte van radio en tv door kabelmaatschappijen een positieve ontwikkeling is;

constaterende, dat in de huidige voornemens van diverse kabelmaatschappijen het echter niet meer mogelijk zal zijn om tot een lokaal te differentiëren (basis)pakket te komen, waardoor de doorgifte van lokale publieke radio- en tv wordt bedreigd;

verzoekt de regering maatregelen te nemen zodat ook in het digitale tijdperk de doorgifte van lokale publieke radio en televisie verzekerd is,

en gaat over tot de orde van de dag.

Ik ben benieuwd hoe dit aangepakt gaat worden. Gaat dit alleen gelden oor de 'gewone' kabelmaatschappijen, of ook voor KPN TV en Versatel via ADSL?

Via MediaMagazine.nl (via Radio Rijnwoude)