digitale kabeltelevisie

« Edam-Volendam gaat digitaal Vlaams minister voor Media wil samenwerking met Nederland voor digitaal cultuurkanaal »Nog geen overeenkomst WK in HDTV

15 december 2005

HDTVDe aankondiging van Essent, Casema en Samsung over het aanbieden van het WK voetbal in HDTV was misschien wat voorbarig, volgens een woordvoerder van NOS RTV in de Volkskrant. Hij heeft "...met verbazing kennis genomen van het persbericht waarin de kabelbedrijven Casema en Essent en de elektronicaleverancier Samsung aankondigen dat ze de kijkers gaan trakteren op wedstrijden in hdtv. ‘De NOS heeft de alleenrechten voor uitzendingen in Nederland – in álle formaten.’ Wel is er een sub-licentie verkocht aan het kabelbedrijf UPC, dat de wedstrijden via een van zijn betaalzenders gaat aanbieden. Dat contract rept niet over het verder doorverkopen van de beelden."

"Bij Casema in Den Haag geeft een zegsman toe dat het trio in zijn persbericht ietwat op de zaken vooruitloopt. ‘Wat het wereldkampioenschap voetballen betreft, zijn wij inderdaad afhankelijk van de NOS. Die heeft gezegd wat het kost om het in hdtv door te geven, en vervolgens een aantal partijen benaderd met de vraag of zij willen participeren.’ Over de hoogte van de bijdrage wordt onderhandeld."

"Essent laat zich daardoor niet van de wijs brengen. Dat bedrijf levert – ook als het voetbal vervalt – in mei een nieuw pakket voor hdtv ‘met vier of vijf kanalen’. ‘Waarschijnlijk Discovery en National Geographic, en films en sport van Canal ’."

"UPC ziet geen enkele beer op de weg. ‘De kans dat we in Nederland in hdtv naar het WK kunnen kijken acht ik heel groot’, zegt woordvoerder Bert Holtkamp."

Bron: de Volkskrant