digitale kabeltelevisie

« Samsung claimt 70 procent van de decodermarkt Regionale zenders bij TV Home »WK in HDTV bij TV Home

13 december 2005

tv home logoEssent gaat het WK voetbal volgend jaar gratis in HDTV doorgeven. Essent werkt samen met Samsung aan de ontwikkeling van een geschikte decoder. Deze decoder gaat rond de 300 euro gaat kosten en zal rond april 2006 beschikbaar zijn.

"De NOS heeft de rechten voor uitzending van de wedstrijden in standaardkwaliteit via Nederland 2, maar mag ook beelden in superkwaliteit verspreiden mits van hetzelfde (open) kanaal gebruik wordt gemaakt." Deze constructie lijkt veel op die waarmee in 2004 het EK in breedbeeld werd doorgegeven. Toen was er een apart kanaal waar het programma van Nederland 2 gewoon werd doorgegeven, maar bij wedstrijden werd omgeschakeld naar het breedbeeldsignaal. Overigens werd dat breedbeeldsignaal toen ook al door het NOB in HDTV ontvangen, en daar omgezet naar 'gewoon breedbeeld'

HDTVBehalve de 'gratis' WK komt er ook een apart pakket met HD-zenders; "Essent introduceert begin mei een speciaal hdtv-pakket waarin 4 à 5 zenders zitten, waaronder naar verwachting Discovery en National Geographic. Het Belgische kanaal Euro 1080, overdag een HD-demokanaal voor de elektronicahandel, wordt omgezet in een volwaardige entertainmentzender onder de naam HD 1. Essent's hdtv-pakket komt bovenop haar standaard digitale aanbod. Daarnaast is er nog een pakket van rond de 50 extra kanalen. Maar de hdtv-abonnee is niet verplicht dit laatste pakket erbij te nemen. Verder onderhandelt Essent nog met Chellomedia, dat sinds juli eigenaar is van Canal+, over een 'premium'-pakket met film en sport in hd-kwaliteit."

Update

Volgens Planet Multimedia zal ook bij Casema het WK in HDTV te zien zijn. En; "In het najaar gaat Philips HD-decoders leveren op de Nederlandse markt. Ook die decoders zijn compatibel met de kabelnetwerken van Casema en Essent." Opvallend, want Philips heeft (ook) een overeenkomst met UPC.

Lees verder in de Telegraaf