digitale kabeltelevisie

« Geen EPG bij Delta Caiw: meer winst, meer digitale zenders »UPC gaat door met ongevraagd aanbieden decoders

30 december 2005

logo upcKlanten van UPC die 'eerder' een decoder willen ontvangen kunnen met UPC bellen. Verder gaat UPC door met het huis aan huis (behalve in sommige gebieden waar de kabel nog niet geschikt is) aanbieden van een digitale decoder.

Er was afgelopen dagen wat verwarring ontstaan toen de Volkskrant boven een artikel zette; "UPC eindigt omstreden methode" Voor UPC is er nu een proef in Rotterdam en Amsterdam afgelopen waarbij de decoders huis-aan-huis aangeboden zijn. UPC gaat daarmee verder.

"De Volkskrant schrijft: 'Klanten van UPC kunnen nu zelf een ontvangstapparaat voor digitale televisie aanvragen. Hiermee sluit het kabelbedrijf een proefperiode af waarin tienduizenden abonnees in Amsterdam en Rotterdam ongevraagd een UPC MediaBox ontvingen. De Consumentenbond oordeelde dat deze methode opdringerig is.'"

"Daar klopt geen jota van, aldus UPC: 'In een advertentie boden we aan dat klanten ons nu ook zelf kunnen bellen indien ze een decoder willen ontvangen. Dat geldt vooral voor gebieden waar we wel met het netwerk voor digitale televisie klaar zijn, zoals Leeuwarden, maar nog niet iedereen de decoder aanbieden. Daar kunnen klanten die er snel bij willen zijn alvast bellen.Verder gaan we gewoon door met aan de deur het aanbieden van de decoder aan iedere abonnee. Dat is in Amsterdam en Rotterdam al gebeurd en nu is Almere aan de beurt.'"

"Volgens de Volkskrant is deze methode door de Consumentenbond afgekeurd. UPC: 'Dat is niet waar. We hebben nauw overleg met de Consumentenbond, bijvoorbeeld over klachten. Die zijn er heel weinig. We hebben ook met de Consumentenbond afgesproken dat we alle klanten die de decoder hebben aangepakt zullen opbellen binnen het halve jaar dat ze hem op proef hebben en zullen vragen of ze de decoder willen houden.'"

Ondanks die afspraken vindt de consumentenbond "de actie van UPC een opdringerige manier van zaken doen."

"De 60.000 'oude' digitale abonnees zijn inmiddels van de nieuwe MediaBox van Thomson voorzien. Hoeveel er verder zijn uitgezet kan of wil UPC niet zeggen: 'het gaat in het nieuwe jaar met tienduizenden tegelijk, een massale operatie.'"

Bronnen: Planet Multimedia en Volkskrant